Beszámoló: Magyar Iskolák Központi Tanévnyitó Ünnepsége, Beszterce

Az RMPE meghívására Besztercére utazott Korenchy László és Pecze Rózsa.

Immár hagyománnyá vált, hogy Székelyföldön a tanévet egy hálaadó szentmisével kezdik a magyar ajkú diákok. Mindenki saját falujában, városában, abban a templomban, amely legközelebb van az iskolájukhoz. Az RMPE figyelemre méltóan ez évben is szervezett egy országos szintű központi tanévnyitót – ez alkalommal Besztercén.  A szórványban élő –hisz Beszterce lakosainak mindössze 4% magyar – diákok, tanárok támogatásának bizonyításaként. 

A város központjában álló többszáz éves templom megtelt. Felemlő érzés volt látni azt az összefogást és lelkesedést, amellyel megszervezték ezt az ünnepséget. Elgondolkodtató és figyelemre méltó beszédében Adorjáni Dezső Zoltán ev. püspök kiemelte a jelen legnagyobb kihívásait és a jövőnket érintő hatalmas feladatokat. Az ünnepség legfőbb üzenete: A diákok érezzék, hogy jó helyre kerülnek, amikor a magyar oktatást választják!

Az istentisztelet után megtartott ünnepségen adták át a kitüntetett pedagógusoknak a kiérdemlett állami elismeréseket és jutalmakat.

Vendéglátóink arra is gondoltak, hogy bemutassák Beszterce valamint környékének legjelentősebb kulturális és történelmi emlékeit. Így került sor a Paszmosi Teleki kastélyban tett kirándulásra is. A részben felújított kastélyban jelenleg három állandó és egy időszakos kiállítás kap helyet. Szomorú volt hallani, hogy 1946 ban az államosítás után a kastély körüli parkerdőt kivágták. Egyetlen egy megmaradt tölgyfája korát 5 – 600 évesre becsülik. Nagyságáról tanúskodik, hogy öten tudtuk csak körül ölelni.

Köszönjük vendéglátóinknak és a szervezőknek ezt a két szép napot.

 Írta: Korenchy László, alelnök