A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének nyári továbbképzéseink időpontjai és helyszínei:


Dátum

Téma

Helyszín

2015. július 06-10. 

Természettudományi szekció

Fizika-kémia-biológia tanári és osztálytanítói továbbképzés a természettudományos műveltség fokozása céljából.
24 órás akkreditált képzés.
Főszervező: Muhi Béla
Részletes program letöltése>>

Apáczai Diákotthon,
központi épület,
Újvidék, Ćirpanov u. 54.

2015. július 06-10. 

Történelem és magyarság

Magyar nyelvi, történelmi és kulturális továbbképzés tanároknak, osztálytanítóknak.
24 órás akkreditált képzés
Főszervező: Dulka Andor
Részletes program letöltése>>
Programváltozás! Tőkéczky László előadása hétfőn, 9:30 órakor kezdődik.

Apáczai Diákotthon,
telepi épület,
Újvidék,
Bogdan Šuput u. 16.

2015. július 13-17. 

Osztályfőnöki program

Pszichológiai-pedagógiai továbbképzés tanároknak, osztálytanítóknak.
24 órás akkreditált képzés
Főszervező: Muhi Gabriella
Részletes program letöltése>>

Apáczai Diákotthon,
központi épület,
Újvidék, Ćirpanov u. 54.

2015. július 13-17. 

„Tapasztald, hogy továbbadhasd!”

Környezetnevelési és környezetvédelmi szakmai és módszertani továbbképzés osztálytanítók, óvónők és biológia szakos tanárok, illetve környezeti neveléssel is foglalkozó pedagógusok részére.
24 órás akkreditált képzés
Főszervező: Lukács Zsolt
Részletes program letöltése>>

Apáczai Diákotthon,
telepi épület,
Újvidék,
Bogdan Šuput u. 16.


Folytatódik a XV. Apáczai Nyári Akadémia

2015. július 13.

A Fiatalok szocializációja és a Tapasztald, hogy továbbadhasd! című programokkal folytatódik a XV. Apáczai Nyári Akadémia. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte nyári pedagógus továbbképzés második hetében főként pszichológiai, pedagógiai és módszertani témákról lesz szó.

Az Apáczai Diákotthon központi épületében Muhi Gabriella szervezésében az osztályfőnökök számára indult a Fiatalok szocializációja c. program. A megnyitó során Orosz Attila református esperes tartott áhítatot, majd Nagy Margit, a VMPE elnöke köszöntötte az résztvevőket. Dr. Velisek-Braskó Ottilia főiskolai tanár, egyetemi tanársegéd A tehetséges gyerekek inkluzív oktatása és társadalmi inklúziója c. előadását hallgathatták meg elsőnek, amit műhelymunka követett. A hét folytatásában napi 4-5 előadás következik, illetve szerdán Szabadkára kirándul a csoport. A út során megtekintik az Expecto Mentálhigiéné Alapítvány bemutatóját és szakmai előadását, valamint Pap Ágota pszichológus, addiktológai konzultáns, beszél a burnout (lelki kiégés) jelenségéről.

A fiúkollégiumban, darányi-telepi épületben Lukács Zsolt, a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) együttműködésével szervezte meg a Tapasztald, hogy továbbadhasd! szakmai és módszertani továbbképzést óvónők, osztálytanítók és biológia szakos tanárok, illetve környezeti neveléssel is foglalkozó pedagógusok számára. A résztvevőket Rácz Roberto hegedűjátéka után Nagy Margit elnök asszony köszöntötte, majd Halász Béla püspök tartott áhítatot. Mindketten bátorították a megjelent óvónőket, tanítókat, hogy gyermekeket a természet szeretetére és védelmére neveljék, kihangsúlyozva, hogy ha csak a gazdasági érdekek maradnak fontosak az elkövetkező generációnak, akkor már lehet, hogy az életük során veszélybe kerül a létezésük.

A szakmai programot Simonyi István, közoktatási szakértő, tanácsadó és Surányiné Palkó Eleonóra, óvodavezető, közoktatási szakértő indította el. Ismertették a program filozófiáját és kontextusát, amit Böjte Csaba szavaival vezettek be:

„Amikor azzal kell szembesíteni valakit, hogy az élet nem habos torta, az sosem könnyű, de nem szabad hazudni. (…) Azt hisszük, hogy jó, ha sterilizáljuk a gyerekek számára a világot, pedig nem: tudatosan fel kell készíteni arra őket, hogy a tetteiknek következményeik vannak. S a pedagógusnak pont valahol ez lenne a célja, hogy felkészítse a gyerekeket.”

A résztvevő pedagógusok bemutatkoztak egymásnak és csoportokat alkottak, amivel megindulhattak a kis illetve nagy munkacsoportos foglalkozások is, amik a továbbképzés első három napját teszik ki. Szerda déltől kezdve, a program folytatásában Lendvai Mária, környezeti nevelő, erdei iskola szakértő és Molnár Zoltán, közoktatási szakértő, erdei óvoda-iskola szakértő tart környezetismereti előadásokat és gyakorlatokat.

Az idei Apáczai Nyári Akadémia pénteken zárja kapuit a továbbképzés értékelésével és hivatalos tanúsítványok kiadásával.

Stanyó Gábor

Fotó: Lukács Attila, Lukács Zsolt és Stanyó Gábor


Megnyitotta kapuit a XV. Apáczai Nyári Akadémia

2015. július 6.

Megkezdődtek az előadások a XV. Apáczai Nyári Akadémián, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett újvidéki nyári továbbképzésen. Az évek során bejáródott beosztás szerint az Apáczai Diákotthon két épületében, a központi lánykollégiumban, és a darányi-telepi fiúkollégiumban indult egy-egy program.

A lánykollégiumban a Természettudományi szekció részvevőit Muhi Béla szervező köszöntötte, majd Halász Béla református püspök tartott áhítatot. Mozetić Adrián fiatal zenei tehetség bemutatkozása után Dr. Róka András főiskolai docens, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára tartotta a nyitó előadást. A természettudományos program péntekig tart, napi öt-hat előadással – szerda kivételével, amikor Óbecsére, Boldogasszonyfalvára és Temerinre kirándulnak a résztvevők.

A fiúkollégiumban a Történelem és magyarság című program vette kezdetét Dulka Andor szervezésében. A továbbképzést Rácz Roberto hegedűjátéka nyitotta meg, majd Orosz Attila bácskai esperes mondott áhítatot és Nagy Margit köszöntötte a résztvevőket. A nyitó előadást Tőkéczki László tartotta A modernkori népvándorlás címmel, majd Viola Lujza folytatta a hétfői programot. Kedden Titelre kirándulnak a résztvevők, a hét többi napján további neves magyarországi tanár, egyetemi tanár előadásait hallgatják meg.

Az idei Apáczai Nyári Akadémiára a magyarországi előadók mellett több külföldi vendégpedagógus is érkezett Felvidékről, Erdélyből és az anyaországból. A továbbképzések első hete pénteken záródik az előadások értékelésével és a hivatalos tanúsítványok kiosztásával.

A XV. Apáczai Nyári Akadémia második hetén A fiatalok szocializációja címmel osztályfőnöki program, illetve Tapasztald, hogy továbbadhasd! címmel környezetoktatási program indul július 13-án.

Stanyó Gábor

Fotó: Lukács Attila és Nagy Nikoletta


FELHÍVÁS JELENTKEZÉSRE

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete idén is meghirdeti az Apáczai Nyári Akadémia (ANYA) pedagógus továbbképzést. Négy, 24 órás akkreditált továbbképzést szervezünk július 6-10.-e és 13-17.-e között. Az első héten Természettudományi szekció, valamint Történelem és magyarság címmel indul továbbképzés, a második héten pedig az Osztályfőnökök továbbképzését és a „Tapasztald, hogy továbbadhasd!” környezetnevelési programot tartjuk meg. Szállást és étkeztetést igény szerint biztosítunk. Jelentkezési határidő: 2015. július 1.

A program szerint szakmai jellegű előadások hangzanak el, műhelymunkák és gyakorlatok lesznek. Az előadásokat rendre megbeszélés, illetve vita követi. Az előadók többsége egyetemi tanár vagy neves szakember, a többiek gyakorló pedagógusok. Korszerű didaktikai és multimediális eszközöket alkalmaznak az előadások során, lesznek műhelymunkák, számítógépes animációk is. Az előadások különböző témái kapcsán hallgatóink első kézből értesülnek egy-egy tárgykör időszerű állapotáról, megismerik az új törekvéseket, kutatási irányokat, új szakszavakat, oktatási módszereket.

A továbbképzés részét képezik a fakultatív programok is, mint a kirándulás, a könyvbemutatók, a filmvetítések és neves személyek bemutatása, illetve a velük való beszélgetés. Az oktatási jellegű témák mellett kapcsolatokat építő, valamint kulturális és szórakoztató programokat is tervezünk. A résztvevők szakkönyveket, nyomtatványokat és elektronikus formában szakmai jellegű anyagokat vihetnek magukkal. A látogatók rendelkezésére áll a diákotthon számítógépterme és a VMPE a gazdagon felszerelt könyvtára is.

A továbbképzések helyszíne az újvidéki Apáczai Diákotthon központi (Újvidék, Ćirpanov u. 54.) és telepi (Bogdan Šuput u. 16.) épülete. A részvételi díj vajdaságiaknak 1200 dinár, amit a helyszínen lehet fizetni. A határon túliaknak a továbbképzések ingyenesek. Az útiköltséget nem áll módunkban megtéríteni. A résztvevőket vasárnap estétől fogadjuk.

Jelentkezni a következő lap kitöltésével lehet: JELENTKEZÉSI LAP LETÖLTÉSE>>

A kitöltött jelentkezési lapot küldjék el egyesületünk levelezési címére ( VMPE, Ćirpanova 54., 21000 Novi Sad, Szerbia ), vagy elektronikus formában a villámposta címünkre ( nsvmpe@gmail.com ). A borítékot, illetve az e-mail tárgyát kérjük jelöljék meg „ANYA jelentkezés” felirattal. További információkért érdeklődjön a +381 (0) 21 548259-es telefonszámon vagy a nsvmpe@gmail.com villámposta címen.


VISSZA A FŐOLDALRA>>