NYÁRI PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSEK 2014

Bolyai Nyári Akadémia – 2014
Pályázati felhívás letöltése
Pályázati adatlap letöltése

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének XXIII. Nyári Egyeteme

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége 2014. július 7 – 12. között rendhagyó módon szervezi a XXIII. Nyári Egyetemét, párhuzamosan 3 helyszínen: Komáromban, Rimaszombatban és Kassán. A meghirdetett szakcsoportok száma Komáromban 7, Rimaszombatban 4, Kassán 5. Jelentkezési határidő 2014. június 10. Jelentkezni az itt letölthető jelentkezési lapon lehet. A VMPE által kiadott jelentkezési lapot elektronikusan (nsvmpe@gmail.com) kérjük elküldeni.
Részletes felhívás és program letöltése

Komárom: a jelentkezési lap és a program letöltése.
Rimaszombat: a jelentkezési lap letöltése.
Kassa: a jelentkezési lap letöltése.

Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség 2014 nyarán ismét megszervezi a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémiát. Jelentkezési határidő: 2014. június 23. Jelentkezni az itt letölthető pályázati űrlapon lehet.
Részletes pályázati felhívás letöltése
Pályázati űrlap letöltése

XIV. APÁCZAI NYÁRI AKADÉMIA – 2014

Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete idén is meghirdeti  az Apáczai Nyári Akadémia (ANyA) pedagógus továbbképzést. A program szerint szakmai jellegű előadások hangzanak el, műhelymunkák és gyakorlatok lesznek, és ezeket rendre megbeszélés, illetve vita követi. Az előadók korszerű didaktikai és multimediális eszközöket alkalmaznak az előadások során, lesznek műhelymunkák, számítógépes animációk is.  
Az oktatási jellegű témák mellett kapcsolatokat építő programokat, kulturális és szórakoztató programokat is tervezünk. A résztvevők szakkönyveket, nyomtatványokat és elektronikus formában szakmai jellegű anyagokat vihetnek magukkal. 
A továbbképzések helyszíne az újvidéki Apáczai Diákotthon, telefonszám: +381 21 548259, drótposta címe: nsvmpe@gmail.com. Honlap: www.vmpe.org.rs.
Amennyiben vendégeink korábban (pl. előző nap) érkeznek, a diákotthonban szállást és ellátást tudunk biztosítani.
Kérjük vendégeinket, érkezésükről idejében tájékoztassák a szervezőket!
Vasárnap 16 órától a fenti telefonon ügyelet lesz, 17 órától fogadjuk a résztvevőket és az előadókat. 
Program


Dátum

Cím, főszervező

Helyszín

2014. július 7-11.

Osztályfőnökök akkreditált továbbképzése, tanároknak, tanítóknak
Főszervező: Muhi Horváth Gabriella
24 órás akkreditált képzés
Részletes program letöltése

Apáczai Diákotthon, Újvidék, Ćirpanov u. 54

2014. július 7-11.

Történelem és magyarság, -akkreditált továbbképzés- tanároknak, tanítóknak
Főszervező: Dulka Andor
24 órás akkreditált képzés
Részletes program letöltése

Apáczai Diákotthon, Újvidék, Bogdan Šuput u. 16

2014. július 14-18.

Természettudományok – Akkreditált tanári továbbképzés a természettudományos műveltség fokozása céljából tanítóknak, tanároknak
Főszervező: Muhi Béla
24 órás akkreditált képzés
Részletes program letöltése

Apáczai Diákotthon, Újvidék, Ćirpanov u. 54

2014. július 14-18.

"Tapasztald, hogy továbbadhasd!" a terepi programok vezetőinek szakmai és módszertani akkreditált továbbképzése a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) együttműködésével
A képzés elsősorban osztálytanítók, óvónők és biológia szakos tanárok, illetve környezeti neveléssel is foglalkozó pedagógusok részére ajánlott.
Főszervező: Lukács Zsolt
24 órás akkreditált képzés
Részletes program letöltése

Apáczai Diákotthon, Újvidék, Bogdan Šuput u. 16

A jelentkezési határidő 2014. július 1.
Jelentkezési lap
A kitöltött jelentkezési lap beküldhető villámpostán nsvmpe@gmail.com, vagy faxon: 021/548-259-es telefonszámon.
További információk a VMPE irodában 021/548-259 (8-14 óráig), nsvmpe@gmail.com


Magyarországi továbbképzési lehetőségek - 2014  
(Figyelem, nem a Bolyai Nyári Akadémia!)

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2014. év nyarára határon túli magyar pedagógusok részére magyarországi továbbképzésen való részvételre biztosít lehetőséget.

Általános tudnivalók
A 11 magyarországi továbbképzésre a határon túli magyar pedagógus szövetségek közösen tettek javaslatot.
A továbbképzésekre azok a Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában, Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező, magukat magyar nemzetiségűnek valló óvodapedagógusok, pedagógusok jelentkezhetnek, akik a 2013/2014-as tanévben magyar nyelven folytattak oktató-nevelő munkát, s akik csatolják erről az intézmény/tagozat/csoport vezetőjének írásos igazolását. 

A jelentkezést kizárólag a mellékelt adatlapon lehet benyújtani, az adatlap mellé kötelezően csatolandó az intézmény vezetőjének igazolása a tanévben végzett magyar nyelven folytatott oktató-nevelő munkáról.
Egy jelentkező legfeljebb két képzést jelölhet meg. (Mindkettő egyenértékű.)  A bejelentkezés 1 képzésen való részvételre jogosítja a pályázót, második képzésen való részvétel az üresen maradó helyek számának függvénye.

A jelentkezéseket a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületéhez (nsvmpe@gmail.com) vagy az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületéhez (empe@open.telekom.rs) kérjük benyújtani a megjelölt címen.

A jelentkezés benyújtásának határideje 2014. június 10.

A  továbbképzések létszámának régiónkénti elosztásáról a határon túli magyar pedagógus szövetségek konszenzussal állapodnak meg.
Az elbírálásnál előnyben részesül az, aki

A pályázatok elfogadásáról a jelentkezéseket összegyűjtő szervezet dönt  2014. június 15-ig.

A döntésről értesítést küldünk a benyújtott adatlapon megadott e-mail címre illetve megjelentetik a www.rmpsz.ro honlapon  2014. június 20-ig.
A jelentkezőknek a Magyarországra történő utazás költségeit biztosítaniuk kell. (Javasoljuk igénybe venni a Magyar Igazolvány által biztosított utazási kedvezményt.)
Az elbírálásnál előnyben részesül az, aki

A részvételből való kizárás általános feltételei:

A továbbképzés elvégzéséről a képző intézetek igazoló iratot adnak ki, amennyiben a résztvevő eleget tesz az alábbi követelményeknek: részvétel az előadások legalább 90%-án, a képzés végén egy rövid dolgozat megírása a továbbképzésen elhangzottaknak a saját tanítási gyakorlatban történő felhasználásáról, hasznosításáról.    

         Szeretettel várjuk jelentkezésüket!

Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 21 000 Novi Sad, Cirpanov u. 54., Tel: + 381-21-548-259, villámposta: nsvmpe@gmail.com

Magyarországi továbbképzések jegyzéke táblázat - letöltés

A magyarországi pedagógus-továbbképzések ismertetése - 2014 részletes - letöltés

JELENTKEZÉSI LAP LETÖLTÉSE

.......................................................................................................................................

PÁLYÁZAT„A magyar ipari és technológiai forradalom V.”

„Környezetvédelem, fenntartható fejlődés és megújuló
energiaforrások”

Alapítványunk pályázatot hirdet Kárpát-medencei főiskolás és
egyetemista fiatalok körében környezetgazdasági,
környezettechnológiai, ill. szélesebb értelemben vett
környezetvédelmi témájú tanulmányok készítésére.

Beadási határidő: 2014. június 15.

A pályaműveket és kérdéseiteket a következő címre várjuk: mfhn@mfhnalap.org

További részletek: MAGYAR FIATALOK HATÁROK NÉLKÜL ALAPÍTVÁNY:
www.mfhnalap.org

Felhívás letöltése részletes

.......................................................................................................................................

Felhívás

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete okleveles osztálytanítót keres a szórványban folyó munkára. Jelentkezni lehet a 021 548259-es telefonszámon vagy villámpostán: nsvmpe@gmail.com.

.......................................................................................................................................

AKKREDITÁLT TOVÁBBKÉPZÉS TANÍTÓKNAK ÉS TANÁROKNAK


Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2014. május 31-én 10 órai kezdettel akkreditált TANOM továbbképzést szervez az újvidéki Apáczai Diákotthonban (Ćirpanov u. 54.). 

Előadó: Herendiné Dr.  Kónya Eszter
Az előadás címe:  A méréstanítás (mértékegységek)
Ezt megelőzően, 9 órától mgr. Viola Lujza tanárnő tart előadást az anyanyelvápolási oktatóknak. 
Jelentkezni kizárólag jelentkezési lapon lehet, amely letölthető a www.vmpe.org.rs honlapról.  
A kitöltött jelentkezési lap beküldhető villámpostán nsvmpe@gmail.com, vagy faxon: 021/548-259-es telefonszámon. További információk a VMPE irodában 021/548-259 (munkanapokon 08-14 óráig) 
Bejelentkezési határidő 2014.05.28., 12 óra. Résztvevők száma korlátozott max. 40 személy vehet részt egy továbbképzésen.

A KORLÁTOZOTT LÉTSZÁM MIATT, SAJNOS NEM TUDUNK TÖBB JELENTKEZŐT FOGADNI A TOVÁBBKÉPZÉSRE.

KÖSZÖNJÜK A MEGÉRTÉSÜKET.

.......................................................................................................................................

XII. GENIUS konferencia

Versenyfelhívás

A tehetséges középiskolás diákok hagyományos GENIUS konferenciája és vajdasági szintű versenye 2014. május 31-én 10 órakor tizenkettedik alaklommal kerül megrendezésre az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban. A korábbi évekhez hasonlóan a diákok szekciónként mutatják be kutatásaik, alkotó jellegű tevékenységeik eredményeit. Önállóan vagy párban eredeti szakmunkával jelentkezhetnek, melyet két nyomtatott példányban és egy CD-n május 20-ig kell beküldeni a következő címre: VMPE, GENIUS, 21000 Novi Sad, Ćirpanova 54. A résztvevők oklevelet kapnak, és könyvjutalomban részesülnek. Jelentkezési lap, részletes információk a www.fokusz.info honlapon találhatók, illetve Muhi Béla főszervezőtől kaphatók (tel. 021 548-259).

Felhívás letöltése - részletes

.......................................................................................................................................

Tájékoztató


Skita Erika eladásra ajánlja a TANOM-on elhangzott előadásával kapcsolatos legújabb könyvét, aminek a címe „Beszély úgy, hogy érdekelje”, az ára 1000din. A következő linken olvashatnak többet a könyvről:
http://www.ertsunkszot.hu/beszelj-ugy-hogy-erdekelje-pedagogusoknak-konyvajanlo/
További információk a VMPE irodában 021/548-259 (munkanapokon 08-14 óráig).

.......................................................................................................................................

A szerémségi Maradéki Református Egyházközség óvónőt keres!

Nem feltétel a felekezeti hovatartozás.  A fizetés mellett díjmentes lakást biztosítanak. Jelentkezni lehet Halász Dániel lelkész telefonszámán: 063/817-70-52,

illetve e-mailen: halasz_daniel@yahoo.co.uk.

.......................................................................................................................................

Felhívás a Gion Nándor Olvasási Versenyre, 2014/2015

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete olvasási versenyt hirdet az általános iskolák felsős  tanulói számára.
A verseny résztvevői 3 fős csoportokat alakítanak. A csoport tagjai megbeszélik, hogy ki melyik könyvet olvassa el az adott listán szereplő könyvek közül. 
A tartományi döntő 2014 novemberében lesz Újvidéken .A legjobbak meghívást nyernek a Gion Nándorról elnevezett irodalmi táborba, melyet  2015 nyarán szervezünk az Apáczai Diákotthonban.

Könyvajánlatok a Gion Nándor Olvasási Versenyre (2014/15)

Könyvlista az V-VI. osztályosok számára:

 1. Antoine, de Saint-Exupéry: A kis herceg
 2. Collodi, Carlo: Pinokkió kalandjai
 3. Csukás István: Keménykalap és krumpliorr
 4. Domonkos István: Via Italia
 5. Gion Nándor: A kárókatonák még nem jöttek vissza...
 6. Mándy Iván: Csutak a mikrofon előtt
 7. Michaelis Karin: Bibi
 8. Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Könyvlista a VII-VIII. osztályosok számára:

 1. Herczeg Ferenc: Pogányok
 2. Dickens Charls: Karácsonyi ének
 3. Fekete István: Tüskevár
 4. Gion Nándor: Sortűz egy fekete bivalyért
 5. Mikszáth Kálmán: Akli Miklós
 6. Luis Sachar: Stanley, a szerencse fia
 7. Rowling J. K.: Harry Potter és a Tűz serlege
 8. Tamási Áron: Ábel az országban

Benevezési határidő 2014. oktober 5.
Jelentkezni lehet a következő címen: 
VMPE, 21000 Újvidék, Ćirpanova 54.
e-mail: nsvmpe@gmail.com
vagy: Aladicsné Kollár Mária, 21 235 Temerin, Bosnyák utca 86. tel. 021 841 397
(e-mail cím: aladics@stcable.net)

Felhívás letöltése - részletes

.......................................................................................................................................

Balassi Nyári Egyetem

Kedves Kollégák! Kedves Barátaink!
 Szeretnénk felhívni a figyelmüket a Balassi Nyári Egyetemen való részvételi lehetőségre. Csatolt tájékoztató anyagunkban a részletekről is olvashatnak. Amennyiben ösztöndíjat kívánnak igénybe venni, látogassanak el a Magyar ösztöndíj Bizottság honlapjára:
http://www.scholarship.hu/Englishsite/Fsummercourses/tabid/192/language/en-US/Default.aspx
Tengerentúli magyar származású jelentkezők számára a Balassi Intézet ösztöndíja is igénybe vehető:
http://www.balassiintezet.hu/hu/palyazatok/tanulmanyi-osztondij/861-palyazati-felhivas-magyar-nyelvi-es-hungarologiai-nyari-egyetemen-valo-reszvetelre/#.UtkBZ_v2-9E
 Augusztus 4. és augusztus 29. között tartott programunkra 18 év felettiek jelentkezését várjuk. A program 80 magyar nyelvórát, magyar történelemmel, irodalommal, művelődéstörténettel kapcsolatos előadásokat, délutáni kulturális rendezvényeket és egy kirándulást foglal magába. Kezdő, középhaladó, haladó csoportokban tanulnak a hozzánk érkező diákok.
  Az ösztöndíjat elnyerők ingyenesen vehetnek részt a képzésen, a délutáni programokon és a kiránduláson, illetve ingyenes kollégiumi szállást, étkezést és BKV bérletet biztosítunk számukra.
 Arra kérjük Önöket, hogy értesítsék az esetleges érdeklődőket, hogy minél többen tudomást szerezhessenek a kedvező lehetőségről.
  Bármilyen további kérdésük van, forduljanak bizalommal Budavári Bernadett kolléganőnkhöz a bernadett.budavari@bbi.hu címen, vagy a +36303815146-os telefonszámon.
 Támogatásukban bízva, baráti üdvözlettel:
Maróti Orsolya ■ tagozatvezető
Balassi Intézet, Magyar Nyelvi Tagozat
Tel: +36.1.381.51.71 ■ http://www.balassi-intezet.hu

Vajdaságiak is  pályázhatnak.

.......................................................................................................................................

Versenyfelhívás 

VIII. Ribár Béla emlékverseny fizikából

Magyarkanizsa, 2014. ápr. 17.

            A GENIUS - a tehetséges diákokértmozgalom keretébennyolcadik alkalommal kerül sor a hagyományos Ribár Béla Általános Iskolai Fizikaversenyre. Gondolkodtató, számításos, valamint kísérleti, kísérletelemező feladatokat oldanak meg a tanulók. A felkészüléshez szakmai segédanyagokat lehet igényelni. A diákverseny célja a tehetséges tanulók felkutatása és felkarolása, a tehetségnevelés serkentése. Az iskolai és körzeti válogatók után 2014. április 10-ig lehet bejelenteni a tanulókat a vajdasági döntőre, melyre 2014. április 17-én kerül sor a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában. Társszervező a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. A diákok könyveket, ajándékcsomagot és megfelelő oklevelet kapnak. A rendezvény egyúttal a fizikatanárok szakmai találkozója is, melynek keretében a tantervekről, a tankönyvekről és a tanári továbbképzésekről lesz szó. A verseny nemzetközi jellegű, a legjobb eredményt elért tanulók és mentoraik a magyarországi Eötvös Loránd Fizikai Társulat által szervezett Öveges József Országos Fizikaverseny döntőjére jutnak el (2014. májusában Győrben rendezik meg a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban).

Részletes információk a következő honlapon lesznek közzétéve: www.fokusz.info
Helyi szervező: Szabó Tünde tanárnő.
Főszervező Muhi Béla, tel. 021 548 259, villámposta:  nsvmpe@gmail.com

Korábbi versenyek tájékoztatói, képes beszámolói megtalálhatók itt:
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1804333230
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1799026311
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1388058195
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1461328720
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1335517972
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1347849133
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1653600684

Az Öveges fizikaversenyről további részletek és korábbi versenyfeladatok a következő honlapokon találhatók:
http://www.kfki.hu/~elftaisk/verstart.htm
www.kfki.hu/elftaisk
www.fizika.hu (Öveges Verseny link)
http://www.kfki.hu/education/verseny/oveges/

XXIV. ÖVEGES JÓZSEF KÁRPÁT-MEDENCEI FIZIKAVERSENY 2014. ELSŐ FORDULÓ TESZTFELADATOK

XXIV. ÖVEGES JÓZSEF KÁRPÁT-MEDENCEI FIZIKAVERSENY 2014. ELSŐ FORDULÓ MEGOLDÁSOK

.......................................................................................................................................

A kanadai Rákóczi Alapítvány pályázatot hírdet
Magyarságismereti Mozgótábor – 2014
21. programjain való részvételre.

Pályázhatnak:

A pályázathoz csatolni kell:

A pályázat a területileg illetékes referensnek nyújtandó be. (Alább közöljük)
A pályázat benyújtásának határideje:    2014. március 30.
A pályázat elbírálásnak ideje és értesítés a pályázatról: a referensek e-mailben értesítik a pályázókat május elején

Akik megnyerik a pályázatot, részt vehetnek a Magyarságismereti Mozgótáborban melynek  a részvétel költségeit az Alapítvány fedezi.

A pályatételek: (kidolgozandó az egyik, max. 3 oldal terjedelemben - géppel vagy kézzel írva):

Hetven éves megemlékezést tartunk az idén 1944. tragikus történelmi eseményeiről.

A Magyarságismereti Mozgótábor
célja: Határon túli magyar fiatalok magyarországi táboroztatása, melynek során mélyebben megismerkednek a résztvevők a magyar történelemmel, kultúrával, művészetekkel. Megismerkednek a résztvevők egymással, az otthonról hozott kultúrális értékeket (ének, tánc, stb.) a tábor tagjai számára közkinccsé teszik.
helyszínei: Pécs, Miskolc (3-3 nap), Budapest (4 nap)
időpontja: 2014. július 3. – 2014. július 14.
szervezői:  II Rákóczi Ferenc Alapitvány a Kárpát-medencei Fiatalokért (Budapest)  Rákóczi Alapítvány (Kanada), magyarországi Templomos Lovagrend.

A pályázatokat főként e-mailben várjuk a rakoczidelvidek@gmail.com  címre.
Amennyiben ez nem megoldható, postacím: Gergely Barnabás, Ive Lole Ribara 1/2., 21235 Temerin

Délvidéki referensek:
Meleghy Nándor          Gergely Barnabás
Korom Mari                 Bajusz Erika

.......................................................................................................................................

Gion Nándor Olvasási Verseny 2013/2014


A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a középiskolás korosztálynak is meghirdeti a Gion Nándor Olvasási Versenyt.
A verseny célja: a diákok olvasásra való ösztönzése, és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése. Fontos, hogy minél többen könyvet vegyenek a kezükbe, vagy kedvet kapjanak ahhoz, hogy az Internet segítségével éljenek az elektronikus könyvtár nyújtotta lehetőséggel. Mivel a versenyző nemcsak saját sikeréért „küzd”, hanem a csapat eredménye érdekében (is) igyekszik jól teljesíteni, a versenynek közösségépítő szerepe is van. Cél továbbá az olyan tanulókat is sikerélményhez juttatni, akik szeretik az irodalmat, és szívesen olvasnak, de pl. nyelvi versenyen vagy fogalmazási pályázaton, szavalóversenyeken stb. nem vesznek részt.
A verseny résztvevői 3 fős csoportokat alakítanak. A csoport tagjai megbeszélik, hogy ki melyik könyvet olvassa el az adott listán szereplő könyvek közül. 

Egy-egy tanulónak legkevesebb három művet el kell olvasnia, de minél többet olvas el, annál jobb. A csapat 7 könyvcímből (az általuk elolvasott könyvek címeiből) álló lista alapján kapja a teszteket, ill. a feladatlapokat. A csapat felkészüléskor öt címet választ a listáról, tehát elméletileg öt + öt felmérőt tölt ki, időhiány miatt ez redukálódhat a zsűri döntése szerint.
A verseny lebonyolításához szükség van a magyartanárok (könyvtárosok) közreműködésére, az iskolai selejtezőt a tanárok megoldják, saját felmérésük alapján állítják össze a csapatot.
A csoportok egyforma kérdéseket tartalmazó feladatlapokat kapnak, és a versenyzők egy-egy csoporton belül közösen oldják meg a feladatokat. Minden középiskola legfeljebb két csapatot indíthat, korcsoportonként egyet
A tartományi verseny április 5-én lesz Újvidéken,az Apáczai DiákotthonbanA legjobbak meghívást nyernek a Gion Nándorról elnevezett irodalmi táborba, amelyet a nyári szünidőben szervezünk Újvidéken, szintén az Apáczai Diákotthonban.
Az olvasandó művek listája


Elsősök és másodikosok csoportja
Jerome David Salinger: Zabhegyező
William Golding: A legyek ura
George Orwell: Állatfarm
Stephenie Meyer Twilight - Alkonyat
Lázár L. Ildikó: Rejtőző kavicsok
Babits Mihály: A gólyakalifa
Gion Nándor: Rózsaméz
Garaczi László: Mintha élnél. v. Pompásan buszozunk

Harmadikosok és negyedikesek
Kosztolányi Dezső: Édes Anna
Déry Tibor: G. A. úr X:ben
Ottlik Géza: Iskola a határon
Albert Camus: A pestis
Örkény István: Pisti a vérzivatarban
Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio
Nádas Péter: Egy családregény vége
Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott

Jelentkezési határidő: 2014. március 01.
A verseny időpontja 2014 április 5.
Jelentkezni lehet a következő címen: 
VMPE, 21000 Újvidék, Ćirpanov utca 54.
e.mail: nsvmpe@gmail.com

.......................................................................................................................................

AKKREDITÁLT TOVÁBBKÉPZÉS ÓVÓNŐKNEK TANÍTÓKNAK, TANÁROKNAKVajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2014. február 22-én 10 órai kezdettel akkreditált TANOM továbbképzést szervez az újvidéki Apáczai Diákotthonban (Ćirpanov u. 54.). 

Előadó:  Dr. Göncz Lajos egyetemi tanár. 
Az előadás címe:"A tanárok kívánatos személyiségjegyei II. rész"
Ezt megelőzően, 9 órától mgr. Viola Lujza tanárnő tart előadást az anyanyelvápolási oktatóknak. Jelentkezni kizárólag jelentkezési lapon lehet, amely letölthető a www.vmpe.org.rs honlapról.  

A kitöltött jelentkezési lap beküldhető villámpostán nsvmpe@gmail.com, vagy faxon: 021/548-259-es telefonszámon. További információk a VMPE irodában 021/548-259 (munkanapokon 08-14 óráig) 
Bejelentkezési határidő 2014.02.20., 12 óra. Résztvevők száma korlátozott max. 40 személy vehet részt egy továbbképzésen.

A KORLÁTOZOTT LÉTSZÁM MIATT, SAJNOS NEM TUDUNK TÖBB JELENTKEZŐT FOGADNI A TOVÁBBKÉPZÉSRE.

KÖSZÖNJÜK A MEGÉRTÉSÜKET.

.......................................................................................................................................

XXIX. Szólj síp, szólj!


A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az Újvidéki Rádió huszonkilencedik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások népzenei vetélkedőjét. A jelentkezők különböző kategóriákban és korcsoportokban versenyezhetnek. Három-öt perces műsorral léphetnek föl, a csoportok létszáma nem haladhatja meg a tizenötöt. A táncházi zenekarok mintájára alakult együtteseknél az átlagéletkor számít. Egy versenyző szóló kategóriában csak egyszer szerepelhet.
A vetélkedőt 2014. április 12-én tartjuk az Újvidéki Rádióban.

Jelentkezési határidő: 2014.február 28.
A benevezéseket a következő címre várjuk: Újvidéki Rádió, Ignjat Pavlas u. 3., 21 000 Újvidék (Novi Sad), a borítékra írják rá: Szólj, síp, szólj! Amit nem szabad kihagyni a jelentkezési lapról: név, lakcím, telefon, település irányítószámmal, iskola vagy művelődési egyesület, osztály, a felkészítő neve, az összeállítás címe, táji meghatározása és időtartama, énekes vagy hangszeres kategória, hangszerek, csoportok esetén hány fős az együttes.
Bővebb tájékoztatást a 064-81-95-216-os mobiltelefonon kapható, Szabó Gabriellánál.

.......................................................................................................................................

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

18.KŐKETÁNC énekes népi játék és néptáncvetélkedő


A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások énekes népi játék- és néptánc vetélkedőjét. A jelentkezők a következő kategóriákban és korcsoportokban versenyezhetnek: 1. énekes népi gyermekjáték – nagycsoportos óvodások, alsósok, 2. néptánc – alsósok, felsősök, 3. szólótánc – felsősök, 4. népszokások – mindhárom korcsoport és lehet vegyes is. A jelentkezők 5 perces műsorral léphetnek föl, a csoportok létszáma nem haladhatja meg a 30-at. A kísérőzenekarok életkora nem korlátozott. A versenyzők a vetélkedőn részt vehetnek élő zenei kísérettel vagy a csoport önálló énekével. Egyénileg, csoportosan, iskolánként vagy művelődési egyesület által lehet benevezni. 2014. május 17- én tartjuk a vetélkedőt az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A versenyt szak zsűri értékeli és véleményezi.

A jelentkezési határidő 2014. március 31.
Bővebb tájékoztatást a 064-81-95-216-es mobiltelefonon kaphatnak Szabó Gabriellánál. A jelentkezéseket a következő címre várjuk: Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, Nikola Tesla 38., Pf. 51. 21220 Becse, a borítékra írják rá: KŐKETÁNC, vagy elektronikus levélben az 5sabo@stcable.net címre.
Jelentkezéskor a következő adatokat kérjük: név, iskola vagy művelődési egyesület, lakcím, irányítószám, telefon, felkészítő pedagógus, művészeti vezető, koreográfus, a csoport létszáma, a zenekar létszáma, kísérő hangszerek, az összeállítás címe, a műsor ideje, kategória, korcsoport.

.......................................................................................................................................

Meghosszabbított jelentkezési határidő!!!

Szeretnénk az Önök segítségét kérni a csatolt pályázati kiírás megfelelő szakmai képzésekkel rendelkező iskolák vezetői, gyakorlatvezető szakoktató részére történő eljuttatásban és az iskolák motiválásában.

A Rothschild Klári Ruhatervező Magániskola Alapítvány fenntartásában működő 5. Géniusz kiemelt Ruha- és stílustervező Magániskola ruhatervező pályázatot hirdet tehetséges fiatalok számára.

A kiíró fiatalok jelentkezését várja Magyarországról, a Kárpát-medencéből és hagyományaikat divatötletek segítségével is ápolni és megmutatni kívánó magyar és nemzetközi közösségektől.

A résztvevők abban kivételes lehetőségben részesülnek, a kiválasztott pályaműveket manökenek mutatják be nagyszabású divatbemutatón, a pályázók, hozzáértő szakmabeliek és meghívott protokoll közönség előtt.

A rendezvény Fővédnöke a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.

A nyertesek részére az iskola ingyenes ruhatervezői továbbtanulási lehetőséget biztosít, amely képzés a tehetségek életét, szakmai lehetőségeit hosszú távra megalapozza.

Kérem szíves közreműködésetek, hogy a pályázati felhívás mielőbb eljusson az érintettekhez. Bíztassátok őket a pályázati anyagok elkészítésére és beküldésére.

További információt és a kontaktszemélyek elérhetőségét a csatolt pályázati anyagokban megtaláljátok, de én is szívesen állok rendelkezésetekre.

Tisztelettel és köszönettel:

Juhászné Víg Éva
programkoordinációs referens

Programkoordinációs és Forrásmódszertani Osztály
Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóság
Nemzetstratégiai Kutatóintézet

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

tel.: +36 (1) 795-7998

mobil: +36-30/205 63 60

email: eva.vig.juhaszne@nski.gov.hu

Felhívás letöltése

.......................................................................................................................................

Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny
VERSENYKIÍRÁS
- 2014 -


A verseny céljai
A felelős, fenntartható fejlődés iránt elkötelezett rendszerszemléletű generáció nevelése
Komplex ökológiai szemlélet kialakítása.
Kulcskompetenciák kialakítása, fejlesztése
A Kárpát-medencei helyi erőforrások, értékek megőrzése
Hazai és határon túli szakmai szervezetek közötti együttműködés fejlesztése, hálózatépítés
A magyar identitás megerősítése, a magyar nyelv ápolása, megőrzése
A verseny célcsoportja, a résztvevők köre:
7-8. évfolyamos diákok a Kárpát-medence valamennyi magyar tanítási nyelvű iskolájából.
A verseny meghirdetői:
KŐRIS Környezeti Nevelési Versenyszervezési Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft.
Győr Megyei Jogú Város
TermészetBÚVÁR Alapítvány
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága
Magyar Földrajzi Társaság
A verseny kategóriái:
Mindhárom fordulóban - iskolai, területi, országos - háromfős csapatok versenyeznek.
A csapatok összetétele: 7-8. évfolyamos tanulók, azonos évfolyamról vagy vegyes összeállítással.
A verseny jellege, részei:
A verseny írásbeli, szóbeli, gyakorlati feladatokat egyaránt tartalmaz.

A verseny lebonyolítása, fordulói:

Iskolai forduló:

2014. január 15. szerda

Kárpát-medencei területi elődöntők:                

2014. március 20 - április 10. között  

Kárpát-medencei döntő:                                     

2013. június 05-06. csütörtök-péntek

I. Forduló - Iskolai forduló 
Az iskolai fordulóra iskolánként több csapat is nevezhet! Nevezési díj nincs.
A nevezés módja és határideje: 
Minden jelentkező iskola a kitöltött jelentkezési lapot 2013. november 30-ig  
e-mailben küldje el a következő címre: sajovajdasag@gmail.com

Jelentkezési lap letölthető a www.vmpe.org.rs honlapról.
A központi feladatlap megírásának időpontja: 2014. január 15.
Az iskolai fordulóval kapcsolatos tájékoztatót és feladatlapot a jelentkezési lapon megadott érvényes e-mail címre küldjük.

Felhívás letöltése

JELENTKEZÉSI LAP LETÖLTÉSE

.......................................................................................................................................

Felhívás
XV. Fizika-kémia tehetséggondozó diáktábor
Horgos, 2013. nov. 15-17.

A GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom keretében a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a horgosi Október 10. Általános Iskolában 2013. november 15-17. terminusban tizenötödik alkalommal rendezi meg az általános iskolai tehetséggondozó diáktábort fizikából és kémiából.

2013. november 15-től három napon keresztül hallgatnak szakelőadásokat, kísérleteznek, fejtörő játékokban vesznek részt a kiválasztott általános iskolás tehetséges tanulók. A csapat összeállításában kikérik a szaktanárok javaslatait. Vendéglátó a horgosi Október 10. Általános Iskola. Helyi szervező Balázs Piri Diana, főszervező Muhi Béla. A szaktanárok diákjaikat a szervezőknél, illetve a következő telefonszámon jelenthetik be: 021 548 259. További részletek a www.fokusz.info honlapon lesznek közzétéve.

A tehetséggondozó diáktábor célja, hogy az általános iskolás tanulók a kötelező iskolai tananyagot kibővítve és kiegészítve új fogalmakkal ismerkedjenek meg, kísérletezzenek, a gyakorlatban is megfigyeljenek és tanulmányozzanak egyes természeti jelenségeket, illetve lássanak műszaki-technikai megoldásokat az elméleti tudás gyakorlati alkalmazása terén. Nevelési cél a közösségi programok és a csoportmunka gyakorlása, kísérletezéskor a fegyelmezett viselkedés elsajátítása, a megfigyelési szempontok betartása, az elvárások hiánytalan és felelős teljesítése, az önálló gyakorlatok során a megfelelő készségek fejlesztése. A lényeglátás, a helyes következtetések levonása, a tanulság megfogalmazása kiemelt célja a szaktábornak.

Terv szerint fizikából és kémiából számítógépes animációval kísért szakelőadások lesznek, továbbá kísérleteket is láthatnak a diákok, illetve maguk is végeznek majd vizsgálatokat az anyagok fizikai és kémiai tulajdonságaival kapcsolatban. Lesznek csillagászati, környezetvédelmi, műszaki és más természettudományi témák is.

Képes beszámolók a korábbi táborokról megtekinthetők itt:
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1159042190
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1570735792
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1314615219

......................................................................................................................................

Felhívás a Gion Nándor Olvasási Verseny újabb fordulójára
    Gion Nándor Olvasási Verseny 2013/14

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete olvasási versenyt hirdet az általános iskolák felsős  tanulói számára.

A verseny résztvevői 3 fős csoportokat alakítanak. A csoport tagjai megbeszélik, hogy ki melyik könyvet olvassa el az adott listán szereplő könyvek közül.

A tartományi döntő 2013 november 30-án  lesz Újvidéken .A legjobbak meghívást nyernek a Gion Nándorról elnevezett irodalmi táborba, melyet  2014 nyarán szervezünk az Apáczai Diákotthonban.


Az olvasandó művek listája az V-VI. osztályosok számára:
Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa
Fekete István :            Bogáncs
Mándy Iván: Csutak és a szürke ló
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Gion Nándor : A kárókatonák még nem jöttek vissza...
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Erich Kästner:Emil és a három iker
Jacquline Wilson:Lányok a pácban
Az olvasandó művek listája a VII-VIII. osztályosok számára:
Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma
Kosztolányi Dezső: Aranysárkány
Fekete István: Téli berek
Gion Nándor: Sortűz egy fekete bivalyért
Szabó Magda:Abigél 
Déry Tibor : Niki
J. K. Rowling:Harry Potter és az azkabani fogoly     
Luis Sachar: Stanley, a szerencse fia

A díjazott csapatok tanárai könyvjutalomban részesülnek.

Benevezési határidő 2013. október 7.

Jelentkezni lehet a következő címen: 
VMPE, 21000 Újvidék, Ćirpanov utca 54.
e.mail: nsvmpe@gmail.com
vagy:Aladicsné Kollár Mária, 21 235 Temerin,Bosnyák utca 86. tel. 021 841 397
(e-mail cím:aladics@stcable.net)

Felhívás letöltése

......................................................................................................................................

Az újvidéki Apáczai Diákotthon pályázata
Az újvidéki Apáczai Diákotthon a 2013/2014-es tanévre pályázatot hirdet egyetemi hallgató lányok és fiúk felvételére. A diákotthon a Maradéki Református Egyházközség tulajdona, működtetője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. A bentlakók rendelkezésére állnak a következők: a tanulószoba, könyvtár, 5-6 ágyas hálószobák, ágynemű, valamint mélyhűtős jégszekrények, mikrohullámú sütők, tűzhelyekkel felszerelt konyhák, fürdőszobák, számítógép használat, internet lehetőség (wi-fi), kedvezményes fénymásolási lehetőség. Hetente ökumenikus jellegű áhítatokat tartunk, oktatási programokat, pszichológiai tanácsadást vehetnek igénybe. 
A diákotthon nyelve a magyar, elvárásaink pedig: a keresztyéni értékek szerinti viselkedés, szorgalmas tanulás és a házirend betartása, az előadásokon való részvétel.
Pályázni pályázati adatlapon lehet, amely letölthető a www.vmpe.org.rs honlapon. A következő címen lehet jelentkezni: Apáczai Diákotthon, 21000 Novi Sad, Ćirpanova 54, telefon/fax: 021/548-259, villámposta: nsvmpe@gmail.com
A kollégium eddigi lakóinak is újra kell pályázniuk. Az első alkalommal pályázó diákokat személyesen fogadjuk kollégiumi látogatásra, időpont egyeztetés után.
A pályázat beérkezésének határideje: 2013. augusztus 30.

JELENTKEZÉSI LAP LETÖLTÉSE

.......................................................................................................................................

NYÁRI PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSEK 2013

XIII. Apáczai Nyári Akadémia – 2013

- Jelentkezési határdidő 2013. július 1.

Bolyai Nyári Akadémia – 2013

- Bejelentkezési határidő: 2013

Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia 2013

Jelentkezési határidő: 2013. június 25.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége XXII. Nyári Egyeteme

- Jelentkezési határidő: 2013.június 10.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezendő magyarországi továbbképzések 2013 nyara

A kitöltött jelentkezési lap beküldhető villámpostán nsvmpe@gmail.com,

vagy faxon: 021/548-259-es telefonszámon.

További információk a VMPE irodában 021/548-259 (8-14 óráig), nsvmpe@gmail.com

.......................................................................................................................................

Magyarországi továbbképzési lehetőségek - 2013

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával

2013. év nyarára határon túli magyar pedagógusok részére

magyarországi továbbképzésen való részvételre biztosít lehetőséget

A jelentkezés benyújtásának határideje (postai bélyegző) 2013. június 12.

Felhívás + jelentkezőlap letöltése

VISSZA A FŐOLDALRA>>