XXIV. ANYA – Zenei és képzőművészeti képzés 2024

A XXIV. Apáczai Nyári Akadémián belül 2024. július 1. és 4. között első ízben lett megszervezve a Zenei és Képzőművészeti továbbképzés. Gyönyörű környezetben, a temerini Tájházban gyűltek össze az érdeklődő pedagógusok.

A továbbképzés egy ünnepélyes megnyitóval kezdődött az Újvidéki Rádió és Televízió székházában, a többi csoporttal együtt. A hétfő délutáni foglalkozás a temerini Tájházban folytatódott, ahol Gábor Zoltán beavatta a résztvevőket a kóruséneklés, csoportos éneklés rejtelmeibe. Beéneklés, gyakorlatok, hasznos tanácsok követték egymást. Gábor Hella egy kis ízelítőt adott a „Játékos zenetanulás” gyakorlati részébe. A résztvevők a nap végén már jól bemelegített hangszálakkal zárták a napot

A keddi nap is zenei foglalkozással kezdődött. Gábor Hella és Zoltán az előző naphoz hasonlóan beénekeltették a társaságot, következett a tiszta intonáció megalapozása, majd a „Zenei ízlés formálása” elnevezésű műhelymunka. Jó hangulatban, az énekes kedvű pedagógus társaság szorgalmasan gyakorolta a Bodzavirág című dalt – alkalmazva a már megtanultakat. Újabb játékos zenetanulás után délután a képzőművészeti foglalkozás vette kezdetét. Volas Cibula Eleonóra a felrakásos agyagedény készítés fortélyait mutatta be, majd a résztvevők szebbnél szebb edénykéket készítettek.

A rövid szünet után a grafika alapjaiba nyertek betekintést a résztvevők, és elkészítették a saját kartonnyomatukat.

A szerdai nap a kirándulásnak lett szentelve, ahol a többi csoporttal együtt a Sólyom tanyán Bokodiné Kovács Katalin és Molnárné Kiss Anikó a gyógynövények világába kalauzolta a részvevőket, majd Óbecsén körbejártuk a Thán-házat, a Városházát, tiszai zsilipet.

A csütörtök délelőtti foglalkozást Grubanov Martinek Emília vezette. Különböző érdekes, kaparásos technikákat mutatott be, amelyet a résztvevők könnyedén használhatnak a tanításban is. A pedagógusok szemmel láthatólag élvezték a foglalkozásokat. 

A Nyári Akadémia értékelésen zárult, ahol a visszajelzések szerint sikeres és hangulatos képzésként értékelték a jelenlévő pedagógusok ezt az első művészeti továbbképzést.

 

Írták: Volas Cibula Eleonóra és Szabó Gabriella
szervezők