Beszámoló: 10 éves a Nemzeti Pedagógus Kar

A Nemzeti Pedagógus Kar Egerben, 2024. szeptember 18-19-én megalakulásának 10. évfordulója alkalmából tartotta meg Országos Küldöttgyűlését. Az eseményen részt vettek a köznevelés irányítói, fenntartói, a megalakulásban aktívan részt vevő szakemberek, volt országos elnökségi tagok, tiszteletbeli tagok, tagozati elnökök, valamint a Határon túli Magyar Pedagógus Szervezetek képviselői.

A Küldöttgyűlés előtt Horváth Péter elnök és Iszák Tibor alelnök sajtótájékoztató keretében  röviden összefoglalták a Nemzeti Pedagógus Kar elmúlt 10 évének tevékenységét, eredményeit, a következő időszak céljait.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint eredményeket értek el a nyugdíjas tanárok továbbfoglalkoztatása és a pótlékrendszer terén is. Most a teljesítmény-értékelésben adnak tanácsokat a pedagógusoknak.

Horváth Péter elmondta, hogy a köztestület az állami fenntartású oktatási-nevelési intézmények pedagógusait tömöríti, az önkormányzati óvodáktól kezdve a felsőoktatásig. A kar elnökségét úgy választották meg, hogy figyeltek a területi eloszlásra, de arra is, hogy az oktatás-nevelés minden szegmensét képviseljék, így reagálni tudnak minden kérdésre. Kifejtette, a tíz év alatt kialakították azt a tárgyalási formát, amellyel meg tudják osztani álláspontjukat az oktatásvezetéssel és a Belügyminisztérium és az Innovációs és Kulturális Minisztérium is partnerként kezeli őket. Figyelembe veszik véleményüket a fenntartók, de az Oktatási Hivatal is.

Az eseményen részt vettek a Határon túli Magyar Pedagógus Szervezetek vezetői is. Iszák Tibor, a Nemzeti Pedagógus Kar alelnöke a nemzetközi, főleg a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért felelős kijelentette, hogy a célkitűzéseik között szerepel a magyar nyelv és nyelvhatár Kárpát-medencei megőrzése a határokon belül és kívül is, illetve a magyar kultúra megtartása.

A külhoni képviselők között jelen volt egyesületünk, a VMPE is. Az elnõkasszony, Lukács Gabriella elmondta a jelenlevőknek hogyan munkálkodik az egyesûlet, milyen rendezvények. diákversenyek és pedagógusképzések vannak Vajdaságban, a nehézségeket a tankönyvek biztosítása körül. Köszönetet mondott az Anyaország biztosította támogatásért. Vajdaságon kívül jelen voltak a Muravidék-i, Erdély-i és Ukrainából érkező Magyar Pedagógus Egesületek képviselői is.

A rendezvény programjábòl, melynek levezető elnöke: Dr. Vizi László Tamásné, NPK országos elnökségi tag, kiemelném:

1- Az NPK Országos Elnöksége és a Határon túli Magyar Pedagógus Szervezetek egyeztető megbeszélése az együttműködésről – Iszák Tibor a Nemzeti Pedagógus Kar alelnöke koordinálásával.

2. Visszatekintés a Nemzeti Pedagógus Kar elmúlt 10 évére – Horváth Péter, Nemzeti Pedagógus Kar elnök

3. Köszöntő – Dr. Juhász Attila Simon, Heves Vármegyei Közgyűlés elnök

4. Az új felvételi eljárás tapasztalatai – Dr. Varga-Bajusz Veronika, felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár

5. – 10 év partnerségben a Nemzeti Pedagógus Karral – eredmények és kihívások és az Oktatási Hivatal új feladatai a köznevelési ágazatba – Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár (Belügyminisztérium)

6. Aktualitások – Hajnal Gabriella, Klebelsberg Központ elnök

7. TÉR − a pedagógiai kultúra rendszerében – Dr. Zalay Szabolcs, Nemzeti Pedagógus Kar országos elnõkségének tagja

A plenáris ülésen a hasznos és aktuális információk mellett, a kollégák kérdést is tehettek felkülön az előadóknak. A szakmai tagozat elnökei megbeszélést tartottak a elkövetkezendő időszak feladatairól. Az esti órákban konzultációra, szakmai egyeztetésekre, kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílt.

Iszák Tibor a Nemzeti Pedagógus Kar alelnöke és Szeleczki János a Nemzeti Pedagógus Kar Főtitkára a Határon túli Magyar Pedagógus Szervezetek részére városnézést is szerveztek. Az Egri vár és a belváros idegenvezetővel történő megtekintése után a delegációt a Megyeházán – Dr. Juhász Attila Simon, Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke fogadta.

Írta: Petrović Eszter, VMPE tag