Biztonságos hely – Erasmus+ továbbképzés – beszámoló

2024.08.13-18-ig a magyarországi ERGO – Európai Regionális Szervezet szervezésében egy Erasmus+ projekten belül 18 vajdasági, az oktatás különböző területén munkálkodó pedagógus kapott lehetőséget a „BIZTONSÁGOS HELY” képzésen való részvételre, amely a Duna Wellness hotel épületében zajlott, Baján. A képzés az Erasmus+ pályázati program keretén belül a 2024 -1- HU01- KA153 – YOU – 000206123 hivatkozási szám alatt valósult meg. A megvalósítás az ERGO civil szervezet, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, a TEMPUS közalapítvány és az Európai Únió támogatása partnerségében végződött. A „Biztonságos hely” című képzési programon az előadók: Koós Judit és Hal Melinda, klinikai szakpszichológus. Munkatársuk és a technikai információkért felelős személy: Hoffmann Nikoletta. A program során az áldozat – és egyben ifjúságsegítés került előtérbe előadások, interaktív oktatási modulok és workshoppok, majd különleges kulturális és rekreációs programok során. A hőség ellenére is (mert Baján volt lemérve a rekordhőmérséklet, 43 Celziusz fok) élveztük a városnézést, csapatépítő rekreatív játékokat, szervezett és szabadidős esti programokat…. A kítűzött cél, hogy a festői szépségű Baján 6 nap alatt felszabadult, mégis tartalmas időt töltsön együtt a 18 vajdasági és 16 Magyarországról érkező pedagógus és az előadók, az teljes mértékben megvalódsult. Néhány nap elteltével már nem is lehetett megkülönböztetni, hogy ki honnan érkezett a közös beszélgetések folyamán: MIT TEHETÜNK A FIATALOKÉRT ÉS VILÁGUNKÉRT SEGÍTŐKKÉNT? A vajdasági csapat hazautazása alkalmával is kibontakozott a csapat együttműködő, segítőkész szelleme. Folytatjuk ismeretterjesztő feladatunkat! Köszönettel várjuk a folytatást!

Petrović Eszter, résztvevő

OktOpusz továbbképzés – Pécs – ERASMUS+

OktOpusz Kárpát-medencei oktatásszakmai műhely fejlesztése és működtetése 2023-1-HU01-KA220-SCH-000152750 elnevezésű projektbe a VMPE 25 lelkes, elköteleződött pedagógust kapcsolt be az oktatás különböző területeiről: óvodapedagógusokat, tanítókat szaktanárokat, logopédusokat, pszichológusokat és intézmény vezetőket. Az első szakmai képzésre aug.11-14-ig került sor Pécsett. A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának épületében 3 tartalmas munkanap várt a pedagógusokra az Innovatív Pedagógiai Műhely két szakemberének: Tratnyek Magdolnának és Mandák Csabának vezetésével. Pedagógusaink a hőség ellenére is érdeklődve követték az előadásokat, a Zsolnay porcelánokkal ékesített épület is inspirálta a kreatív együtt gondolkodást, valamint a kicsippentett szabadidőben Pécs város hangulata. A képzés végén már nem csupán szakemberek, hanem barátok köszöntek el egymástól. Januárban folytatjuk a munkát!

Erzsébet-tábor 2024

Az egész nyáron zajló Zánkai Erzsébet-táborok 9. turnusában a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezése jóvoltából egy 350 fős csoport képviseltette magát Zánkán. A 316 általános iskolás diák és 34 kísérő Vajdaság 41 településéről augusztus 18˗23. között vehetett részt a Nyári Élénytáborban, ahol élvezhették a tábor által nyújtott változatos edukatív és szórakoztató programokat. A táborba érkező diákok az előző tanév folyamán kiemelkedő eredményeket értek el a VMPE által szervezett versenyeken, amilyen többek között a Szólj, síp! Szólj!, a Gion Nándor Olvasási Verseny, a Ribár Béla fizika verseny, a Kis Fürkész természertvédelmi és természetismereti veseny, és ez által váltak jogosulttá a táborban való részvételre. Mellettük a Vajdaság területén működő számos anyanyelvápoló csoportok diákjai, ahogy minden évben, úgy most is lehetőséget kaptak a táborban való részvételre.