ANYA 2024 – Tapasztald, hogy továbbadhasd környezetnevelési továbbképzés

Hétfőn, 2024. július 1-én az ünnepélyes megnyitót az Újvidéki Rádió és Televízió székházában tartottuk meg.  A VMPE elnök asszonya, Lukács Gabriella mondott köszöntőt, majd őt követte Halász Dániel református lelkész áhitata. Köszöntő beszédet mondott Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Dr. Puszter Bernadett, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese, Iszák Tibor, a Nemzeti Pedagógus Kar alelnöke, Kónyáné Tóth Mária, a Suliszerviz Pedagógiai Intézet igazgatója. Magyarországi, szakmájukban kimagasló és elismert előadók osztották meg tapasztalataikat: Dr. Varga László, a SOE Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja, Matolcsy Miklós, ügyvezető igazgató, Alapértékek Nonprofit Kft., a Fenntarthatósági Témahét vezetője, Dr. Halbritter András Széchenyi István Egyetem, Győr, a Fenntarthatósági Témahét nagykövete. Magyar népdalcsokrot is hallgathattunk két óbecsei leányzótól. Délután a fiú Apáczai Diákotthonban folytattuk az előadás sorozatot. Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna, Széchény István Egyetem, Győr – egyetemi docense: Természet a folkrólban. Az estét pedig Temerinben zártuk a Dalárdával.

Kedden, Horváth Szilárd, a Búzaszem Iskola igazgatója bemutatta iskolájukat,  Lendvai Mária, a Somosi Környezetnevelési Központ munkatársa: Madarat tolláról –  tollismerete következett, Bokodiné Kovács Katalin, a Somosi Környezetnevelési Központ munkatársa: Apró lépésekkel – természetjárás kicsikkel, Molnárné Kiss Anikó: A parsztház berendezési tárgyai, Molnár Zoltán, a Somosi Környezetnevelési Központ elnöke: Minden „zöld” fenntartható? – gondoljuk meg, mit alkalmazunk az óvodában, iskolában!

Ebéd után kézműves foglalkozások: kukoricahéjból madár készítése, megtanítottak bennünket a kakukkfüves kenőcs készítésére és játszhattunk környezetneveléssel kapcsolatos, tollismeretes játékokat. Este séta Újvidék központjában.

Szerdán egész napos terepi gyakorlat és műhelymunka volt. Reggel elutaztunk a Sólyom tanyára. Bokodiné Kovács Katalin és Molnárné Kiss Anikó ismertette az útközben látott gyógynövényeket és azok fontosságát az ember részére valamint azok módszertani feldolgozását a gyerekekkel. Lendvai Mária pedig jó tanácsokkal és ötletekkel látott el bennünket a tanítási órák gyakorlati részére ugyanis terepi játékokat mutatott be. Ellátogattunk a Thán-házba, Községházára és a Tisza-parti sétányra,ahol megnéztük a zsilipet  Ferenc Edvin útvezetővel. Este egy lovas harci bemutatót láthattunk.

 

Csütörtökön Dr. Halbritter András Albert, az Iskolakertekért Alapítvány munkatársa és Petrovity Eszter, óvónő: Óvodakerti ágyáskészítés és bemutató foglalkozásával zártuk az idei ANYÁ-t. Következett a képzés kiértékelése és a tanúsítványok kiosztása.