Beszámoló: Anyanyelvápolási tábor 2024

2024. június 25. és 27-e között a Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület szervezésében rövid anyanyelvápoló tábort tartottunk Módoson a falu és környékbeli település gyermekei számára a Nagybecskereki Református Egyházközség tulajdonában lévő ház udvarában. Molnár Urbán Éva év közben rendszeresen tart órákat Bókán, Surján, Nezsény és Módos településeken, s ebben a táborban főleg ezek a diákok vettek részt.
Természetesen a hír elterjedt és barátok, testvérek is csatlakoztak a három napos szórakozáshoz, így 26 gyerek vett részt. A tábor témája a Virágok voltak. Ehhez kapcsolódó népdalok, kézműves és beszédfejlesztő foglalkozások voltak, melyet a tábor főszervezője, Molnár Urbán Éva, valamint Mircsity Ábel Kornélia és Kovács Hargita tartottak. Élő virágból képet készítettünk, hajtogatós kis mesekönyv is készült Paprika Jancsiról (persze, a mondókát mindenki fejből fújta már az első nap végén) és díszvirágokat is színeztünk.
Természetesen a tábor elengedhetetlen részeként a csapatjátékok sem maradtak ki, melyek nem csak a versenyszellemet erősítették, hanem együttműködésre is késztette a táborozókat. Az ebéd után a Székelyföldi Legendárium első évadából néztünk részeket, igazi mozihangulat volt a kapubejáratban, utána pedig moldvai zenére táncra perdültünk. Az étkezéseinkért Horváth Rozália volt felelős, aki minden gyermek szívébe beférkőzött, mert esténként, amikor az aznapi háláikat vetették papírra, a finom ebédeké volt főleg a főszerep. A tábor azért különös ezen gyerekek számára, mert mindennapi környezetben természetesebben megy a magyar tanulás, de több hátrányos helyzetű családból is jöttek gyerekek, s volt olyan, akiknek ez volt az egyetlen hét amikor valami különöset csinálnak a nyáron. Csütörtök délután a záróműsoron elénekelték a gyerekek a táborban tanult népdalokat, de az év közben tanult mondókák és versek is repertoárra kerültek. A legvégén pedig mindenki örömére a szülőkkel együtt táncoltunk moldvai táncot, melynek köszönhetően a hangulat nagyon jó lett és nagy mosollyal tudtuk fogyasztani a szeretetvendégségre összehozott sok süteményt.

Írta: Halász Hargita, anyanyelvápoló