ANYA 2024 – Tapasztald, hogy továbbadhasd környezetnevelési továbbképzés

Hétfőn, 2024. július 1-én az ünnepélyes megnyitót az Újvidéki Rádió és Televízió székházában tartottuk meg.  A VMPE elnök asszonya, Lukács Gabriella mondott köszöntőt, majd őt követte Halász Dániel református lelkész áhitata. Köszöntő beszédet mondott Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Dr. Puszter Bernadett, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese, Iszák Tibor, a Nemzeti Pedagógus Kar alelnöke, Kónyáné Tóth Mária, a Suliszerviz Pedagógiai Intézet igazgatója. Magyarországi, szakmájukban kimagasló és elismert előadók osztották meg tapasztalataikat: Dr. Varga László, a SOE Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja, Matolcsy Miklós, ügyvezető igazgató, Alapértékek Nonprofit Kft., a Fenntarthatósági Témahét vezetője, Dr. Halbritter András Széchenyi István Egyetem, Győr, a Fenntarthatósági Témahét nagykövete. Magyar népdalcsokrot is hallgathattunk két óbecsei leányzótól. Délután a fiú Apáczai Diákotthonban folytattuk az előadás sorozatot. Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna, Széchény István Egyetem, Győr – egyetemi docense: Természet a folkrólban. Az estét pedig Temerinben zártuk a Dalárdával.

Kedden, Horváth Szilárd, a Búzaszem Iskola igazgatója bemutatta iskolájukat,  Lendvai Mária, a Somosi Környezetnevelési Központ munkatársa: Madarat tolláról –  tollismerete következett, Bokodiné Kovács Katalin, a Somosi Környezetnevelési Központ munkatársa: Apró lépésekkel – természetjárás kicsikkel, Molnárné Kiss Anikó: A parsztház berendezési tárgyai, Molnár Zoltán, a Somosi Környezetnevelési Központ elnöke: Minden „zöld” fenntartható? – gondoljuk meg, mit alkalmazunk az óvodában, iskolában!

Ebéd után kézműves foglalkozások: kukoricahéjból madár készítése, megtanítottak bennünket a kakukkfüves kenőcs készítésére és játszhattunk környezetneveléssel kapcsolatos, tollismeretes játékokat. Este séta Újvidék központjában.

Szerdán egész napos terepi gyakorlat és műhelymunka volt. Reggel elutaztunk a Sólyom tanyára. Bokodiné Kovács Katalin és Molnárné Kiss Anikó ismertette az útközben látott gyógynövényeket és azok fontosságát az ember részére valamint azok módszertani feldolgozását a gyerekekkel. Lendvai Mária pedig jó tanácsokkal és ötletekkel látott el bennünket a tanítási órák gyakorlati részére ugyanis terepi játékokat mutatott be. Ellátogattunk a Thán-házba, Községházára és a Tisza-parti sétányra,ahol megnéztük a zsilipet  Ferenc Edvin útvezetővel. Este egy lovas harci bemutatót láthattunk.

 

Csütörtökön Dr. Halbritter András Albert, az Iskolakertekért Alapítvány munkatársa és Petrovity Eszter, óvónő: Óvodakerti ágyáskészítés és bemutató foglalkozásával zártuk az idei ANYÁ-t. Következett a képzés kiértékelése és a tanúsítványok kiosztása.

Felvételi pályázat az Apáczai Diákotthonba a 2024/2025-ös tanévre

Az újvidéki Apáczai Diákotthon pályázatot hirdet egyetemi hallgatók, valamint középiskolás lányok és fiúk felvételére a 2024/2025-ös tanévben.

Pályázni a Felvételi jelentkezési lap kitöltésével és a jelentkezési lap alján feltüntetett dokumentumok csatolásával lehet. A Felvételi jelentkezési lapot és az ott feltüntetett mellékleteket postai úton az Apáczai Diákotthon, 21000 Novi Sad, Ćirpanova 54., vagy szkennelve a nsapaczaidiakotthon@gmail.com e-mail címre várjuk.

A pályázat beérkezésének határideje KÖZÉPISKOLÁSOK számára: 2024. augusztus 20.

 A pályázat beérkezésének határideje EGYETEMISTÁK számára: 2024. október 20.

További információkért keressék bizalommal munkatársainkat a +381 63 646 514-es vagy a +381 62 898 59 02-es telefonszámon, munkanapokon 8-tól 14 óráig.

A Diákotthon 2000-ben nyitotta meg kapuit azon magyar ajkú fiatalok előtt, akik tanulmányaikat az Újvidéki Egyetemen folytatják. Intézményünk két különálló részre, egy lány- és egy fiúkollégiumra tagolódik. Névadója Apáczai Csere János, a magyar művelődés kiemelt személyisége, a tudományosság és nevelés úttörője, az első magyar enciklopédista. A kollégiumban 4 ágyas szobákra osztva 80 diák számára tudunk lakhatási lehetőséget biztosítani. Lakóinknak mosógéppel ellátott fürdőszobák állnak rendelkezésükre. Konyháink jól felszereltek, lehetőség van főzésre, sütésre, a hűtőszekrényekben pedig bármilyen friss- és fagyasztott étel tárolható. A tágas és kényelmes tanulószobákban lakóink zavartalanul tanulhatnak, a több ezer kötetet számláló könyvtárunk is rendelkezésre áll. Minden bentlakónk számára biztosítjuk az ingyenes számítógép-használatot, a nyomtatás és a fénymásolás lehetőségét. A diákotthon egész területén kitűnő sebességű internet-szolgáltatás biztosított.

A diákotthon a Maradéki Református Egyházközség tulajdona, működtetője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. Hetente egyszer ökumenikus jellegű áhítatot és ismeretterjesztő előadásokat tartunk. Meghívott előadóink elismert vajdasági és magyarországi szakemberek. Szabadidős programjaink közé tartoznak többek között a táncestek, a filmvetítések, a jótékonysági munkák, a közös főzőcskézések, és a kulturális rendezvények látogatása is.

A diákotthon nyelve a magyar, elvárásaink pedig: a keresztyéni értékek szerinti viselkedés, szorgalmas tanulás, a házirend betartása, és az előadásokon való részvétel.

A kollégium eddigi lakóinak is újra kell pályázniuk. Az első alkalommal pályázó diákokat személyesen fogadjuk kollégiumi látogatásra, előzetes időpont egyeztetést követően.

Jelentkezés a Biztonságos hely című, 2024-1-HU01- KA153-YOU-000206123 hivatkozási számú projekten belüli képzésre

A magyarországi ERGO – Európai Regionális Szervezettel együttműködve egy Erasmus+ projekten belül lehetőséget kap 16 vajdasági pedagógus egy egyszeri, 6 napos, teljesen ingyenes magyarországi képzésre.
 
Amennyiben jelentkezni a következő kérdőív kitöltésével lehet: https://forms.gle/ChthuUCw4xc5Xuxi7. Ennek a kitöltési határideje július 26., csütörtök

XXIV. ANYA – Történelem és magyarság képzés 2024

Az idén 24. alkalommal rendezte meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az Apáczai Nyári Akadémia Történelem és magyarság elnevezésű tanári továbbképzését, amelyre július 8-a és 11-e között került sor az Apáczai Diákotthon fiúkollégiumában. A négy nap alatt mintegy 16 előadásra került sor történelem, magyar nyelv és irodalom, illetve módszertan témában.

Hétfőn, a nyitórendezvényt és köszöntőket követően, prof. Dr. habil. Zakar Péter a SZTE rektorhelyettese tartott előadást a Görgey kérdés történetéről. Őt Bajor Péter a MATEHETSZ ügyvezető elnöke követte Hitvallásunk a tanítás című előadásával. Majd Homoki Hajnalka, a MotiMore műveleti igazgatója tartott előadást Bevezetés a gamifikáció világába címmel, és bemutatta a MotiMore platform használatát. Dr. Almásy Tibor SZTE-BTK A középkori magyar kutatás 13. és 14. századi kutatásának fontosabb kérdéseivel foglalkozott. Prof. Dr. habil. Szakály Sándor a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója A magyar visszacsatolásokról 1938-1941. között címmel tartott előadást. A napot Tóth Ágota az ÚE BTK Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének tanársegédje zárta, aki a Z generáció érzelmi intelligenciájának tanórai fejlesztéséről értekezett. Az előadásokon mintegy 20 pedagógus és érdeklődő vett részt.

A keddi napot Dr. Császtvay Tünde a BTK Irodalomtudományi Intézetének munkatársa nyitotta meg, aki „Az öreget nem bírtuk legyőzni, hát felosztottuk”- A szövevényes Mikszáth-Jókai-viszonyról beszélt. Őt Dr. habil. Ujváry Gábor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgató-helyettese és a kutatócsoport vezetője követte Trianon és a magyar kulturális külpolitika című előadásával. Dr. Nenad Obradović a középkori magyar-szerb viszonyokról referált. Dr. Horváth Futó Hargita az ÚE BTK Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének docense Gion Nándor Latroknak is játszott című tetralógiájának genetikus szövegvizsgálatába engedett betekintést. Virág Árpád, a Magyar Szó újságírója is ellátogatott hozzánk, akitől a Gordiuszi csomók a szerbiai politikai életben című előadását hallgathattuk meg. A keddi napot egy könyvbemutatóval zártuk. Bicskei Gabriella írónőt Orovecz Krisztina faggatta legújabb regénye, a Lordanya képpel kapcsán. Az előadásokon mintegy 17 pedagógus és érdeklődő vett részt.

A szerdai napot egy könyvbemutatóval indítottuk Mező Gábor jóvoltából. A 2023-ban megjelent A népirtás csöndje – Rekviem a délvidéki magyarokért című munkájáról beszélt. Őt Berényi Emőke irodalomterapeuta követte a Saját szobáink címmel jegyzett irodalomterápiás műhelymunkájával. A nap hátralevő részében egy hajókiránduláson vettünk részt, ahol a Dunán csodálhattuk meg Újvidék és Pétervárad nevezetességeit. Az előadásokon mintegy 17 pedagógus és érdeklődő vett részt.

A csütörtöki napot Dr. Szőke Anna előadásával indítottuk, aki A verseci és környékbeli magyarság bemutatásával foglalkozott. Őt Surányi Roland követte, aki Hunyadi János szerepéről és jelentőségéről beszélt a magyar és szerb történelem vonatkozásában. Az előadásokon mintegy 18 pedagógus és érdeklődő vett részt.

A szerdai napot egy könyvbemutatóval indítottuk Mező Gábor jóvoltából. A 2023-ban megjelent A népirtás csöndje – Rekviem a délvidéki magyarokért című munkájáról beszélt. Őt Berényi Emőke irodalomterapeuta követte a Saját szobáink címmel jegyzett irodalomterápiás műhelymunkájával. A nap hátralevő részében egy hajókiránduláson vettünk részt, ahol a Dunán csodálhattuk meg Újvidék és Pétervárad nevezetességeit. Az előadásokon mintegy 17 pedagógus és érdeklődő vett részt.

A csütörtöki napot Dr. Szőke Anna előadásával indítottuk, aki A verseci és környékbeli magyarság bemutatásával foglalkozott. Őt Surányi Roland követte, aki Hunyadi János szerepéről és jelentőségéről beszélt a magyar és szerb történelem vonatkozásában. Az előadásokon mintegy 18 pedagógus és érdeklődő vett részt.

Írta: Surányi Roland, szervező
Fényképezte: Lukács Attila

XXIV. ANYA – Zenei és képzőművészeti képzés 2024

A múlt héten a XXIV.APÁCZAI NYÁRI AKADÉMIÁN belül sikeresen lezajlott az első ZENEI ÉS KÉPZŐMŰVÉSZETI képzés. A képzés a temerini Tájházban, gyönyörű környezetben lett megtartva. Érdekes előadásokon és műhelymunkákon belül a résztvevőket a kórusvezetés fortélyaiba , a játékos zenetanulás rejtelmeibe, a tiszta intonáció megalapozásába és a zenei izlés formálásába avatta be Gábor Zoltán és Gábor Hella. A képzőművészet rejtelmeit, az agyagedények készítésének fortélyait, a grafikai eljárások alapjait és a különös képzőművészeti technikák világát Volas Cibula Eleonóra és Grubanov Martinek Emilia mutatták be. A visszajelzések szerint egy nagyon sikeres és jó hangulatú képzésen vehettek részt a pedagógusok. Sok új élménnyel és használható praktikus tudással távoztak az első ilyen tipusú képzésről. A programvezetők Szabó Gabriella és Volas Cibula Eleonóra voltak.