Kőketánc

FELHÍVÁS JELENTKEZÉSRE:
24. Kőketánc énekes népi játék- és néptáncvetélkedő

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya egy év kihagyás után, huszonnegyedik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások énekes népi játék- és néptáncvetélkedőjét.

A jelentkezők a következő kategóriákban és korcsoportokban versenyezhetnek :
1. énekes népi gyermekjáték – nagycsoportos óvodások, alsósok,
2. néptánc – alsósok, felsősök,
3. népszokások – mindhárom korcsoport és lehet vegyes is. A vegyes és felsős korcsoportokban a fellépők tíz százalékánál (!) ne legyen több a középiskolás tag.
Szóló kategória nincs a vetélkedőn.  

A fellépők legfeljebb 5 perces műsort adhatnak elő. A csoportok létszáma nem haladhatja meg a 30-at. A kisérőzenekarok életkora nem számít, élő zenei kíséret, vagy a csoport önálló éneke jön számításba. Egyénileg, csoportosan, iskolánként vagy művelődési egyesület által lehet benevezni. A jelenlegi járványhelyzet függvényében a vetélkedőt 2021. június 26-án, szombaton tartanánk Törökbecsén, szabadtéren, a Tisza parton.
A versenyt szakzsűri értékeli és véleményezi, amely a jelen helyzetben inkább szakmai konzultáció lesz a csoportvezetőkkel. A jelentkezési határidő 2021. június 5.  

! Ettől az évtől kezdve Google-űrlap formájában várjuk a benevezéseket. Az űrlap a következő linken elérhető: https://forms.gle/jMFuof6kQQwAJPeA8

Kizárólag abban az esetben, ha probléma merülne fel az űrlappal, a jelentkezést a következő címre várjuk, elektronikus levélben: koketanc20@gmail.com
(Probléma esetén tehát, a levél tárgya: KŐKETÁNC_Település_ (például: KŐKETÁNC_Mohol_) valamint a következő adatokat kérjük e-mailben: a csoport neve, az iskola vagy művelődési egyesület neve, lakcím, irányítószám, telefon, felkészítő pedagógus, művészeti vezető, koreográfus, a csoport létszáma, a zenekar létszáma, kísérő hangszerek, az összeállítás címe, a műsor ideje, kategória, korcsoport.)

Amennyiben az űrlapot sikerült megfelelően kitölteni, NEM kell e-mailben is elküldeni a jelentkezést!

Bővebb tájékoztatást a o64-81-95-216-es mobiltelefonszámon kaphatnak Szabó Gabriellánál.

Pedagógiai Kihívások a XXI. században Szakmai Konferencia

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom ötödik alkalommal szervezi meg a Pedagógiai kihívások a XXI. században című szakmai konferenciát, amelynek fő témája ezúttal a Gamifikáció – a játékalapú tanulás lehetőségei.

A konferencia akkreditált, 543/1-es iktatási szám alatt.

A gamifikáció kifejezéssel egyre gyakrabban találkozhatunk az oktatás terén. A módszert nemzetközi szinten széleskörűen alkalmazzák, hazánkban viszont még csak most kezdenek ismerkedni vele a pedagógusok.

Az egynapos konferenciára augusztus 14-én, szombaton kerül sor Zentán, a Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodában.

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, melynek meghosszabbított határideje augusztus 9. A konferencia akkreditációja folyamatban van.

Regisztrálni a genius.konferencia@gmail.com címen lehet. A konferenciát a Nemzeti Kulturális Alap támogatja, főszervezője Dr. Muhi B. Béla, egyetemi tanár

Szólj, síp, szólj! Népzenei vetélkedő

FELHÍVÁS JELENTKEZÉSRE
XXXVI. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő

2021-ben, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az Újvidéki Rádió harminchatodik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások népzenei vetélkedőjét, ismét rendhagyó módon – részben visszatérve a kezdetekhez.

 

A felvételek beérkezését követően a bírálóbizottság meghozza döntését, és a 2 év online vetélkedőinek legjobbjai ősszel egy gálaműsor keretében mutatkoznak be. Az ott készített hangfelvétel azután hozzáférhetővé válik bárki számára, és az Újvidéki Rádió különböző műsoraiban be is mutatja az előadókat is.
Több, mint három évtizeddel ezelőtt is így indult a vetélkedő, azzal a különbséggel, hogy akkor magnókazettákon küldték be a felvételeket a versenyzők. 
Reméljük, hogy hamarosan újra megrendezésre kerülhet a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő a megszokott formában, immár az Újvidéki Rádió új épületében. A versenyzőknek és a felkészítőknek sikeres felkészülést kívánunk, a mihamarabbi találkozásban bízva!

! Ettől az évtől kezdve Google-űrlap formájában várjuk a benevezéseket. Az űrlap a következő linken elérhető:   https://forms.gle/3gRVizpUEg5tjedr9

 

A jelentkezők különböző kategóriákban és korcsoportokban versenyezhetnek, és ezúttal ismét online formában várjuk a népzenei összeállításokat.
– Legfeljebb 3 perces összeállítást rögzítsenek okostelefonnal. Ezt a videót töltsék fel az erre kialakított mezőbe, a Google-űrlapban.
Kizárólag abban az esetben, ha probléma lépne fel az űrlap kitöltésekor, a megszokott módon küldjék el e-mailben a benevezést, vagy keressenek bátran a lap alján említett elérhetőségek egyikén.

Az e-mailben küldött benevezések alkalmával az e-mail tárgya: 

 Szólj, síp, szólj_TELEPÜLÉS_
A levélben kérjük írják meg:
– a fellépő(k) nevét és korosztályát,
– az egyesület nevét, a települést,
–  a felkészítő(k) nevét, illetve
– a felkészítő(k) elérhetőségét (telefonszám és e-mail-cím).

A jelentkezési űrlap a VMPE oldalán is elérhető.
(Probléma esetén a levélhez ne feledjék el csatolni a rögzített videófelvételt, tehát kép és hang együtt!)
Amennyiben az űrlap sikeresen kitöltésre került, NEM kell e-mailben is benevezni! )

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ, illetve a FELVÉTELEK BEKÜLDÉSÉNEK HATÁRIDEJE:  2021. május 30.

A nevezésekkel kapcsolatos kérdésekért és infomációkért keressenek bátran ezen az e-mail-címen: szoljsip35@gmail.com
vagy a következő telefonszámon: 064-81-95-216, Szabó Gabriella.

Összefoglaló – A távoktatás tapasztalatai

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2021. április 26-án megújult formában szervezte meg TANOM Fejlesztő Programját. A korábbiaktól eltérően már nem csak tanári továbbképzésnek tekinthető a rendezvény, hiszen tapasztalatcserék, konferenciák és szakmai tanácskozások is helyet kapnak a program keretén belül. Ennek első állomása egy interaktív élménybeszámoló és beszélgetés volt a Szerb Köztársaság Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztériumának államtitkárával, Vicsek Annamáriával.

Az előadó megosztotta gondolatait arról, hogyan élte meg az elmúlt év során a távoktatást a Minisztérium szemszögéből, hangsúlyozva a vajdasági magyar oktatás erre vonatkozó aspektusait. A résztvevők néhány kulcsfogalom mentén kapcsolódhattak be az interaktív beszélgetésbe, elmondva saját élményeiket. Annamária felvetette egy adott probléma észlelésének, kezelésének és megoldásának útját, konkretizálva azt a távoktatás során felmerülő nehézségekre. Elhangzott számtalan kisegítő lehetőség, stratégia, amelyek sikerrel alkalmazhatók az interneten történő kommunikációban, illetve az azon keresztül megvalósuló tanulási-tanítási folyamatokra. Szóba került a pedagógusok motivációjának és karakterének a kérdése, ami meghatározó szerepet játszik, nem csak a távoktatásban, de a hagyományos tantermi interakciókban is.

A jelen lévő pedagógusok általános véleménye szerint ideje lenne visszatérni a hagyományos, iskolai oktatásba, de az elmúlt időszak megtanította őket arra, hogy hogyan alkalmazzák a távoktatást egyes szükségállapotokban. Az előadás során elhangzott egy rövid beszámoló a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett, online térbe került versenyek sikereiről is. Ez arról tanúskodik, hogy a körülmények ellenére is vannak tanulók és pedagógusok, akik nem veszítették el motivációjukat, hiszen a kreativitásnak és a tudásnak nem az szab határt, hogy el vannak-e választva egymástól a térben, vagy sem.  

Érdemes kiemelni, hogy a program rendkívül építő jellegű volt, amelyet a jelenlévők és az előadó közötti őszinte beszélgetés alapozott meg. Első alkalommal nyílt lehetőség arra, hogy a közösségi médián keresztül csatlakozzanak a programhoz azok is, akik valamilyen okból kifolyólag nem jöhettek el személyesen.  A TANOM Fejlesztő Program a jövőben is nyitott lesz ilyen jellegű rendezvényekre, hiszen fontosnak érezzük a vajdasági magyar pedagógusok, általuk pedig a tanulók támogatását és segítését az oktatási célok elérésében. Feladatunk a vajdasági magyar oktatás minőségének és színvonatlának emelése, valamint azon lehetőségek biztosítása, amelyekkel hozzájárulhatunk annak fenntartható fejlődéséhez is.   

Szerző: Szedlár Ágnes