XX. Apáczai Nyári Akadémia – második hét

1. NAP

Osztályfőnöki képzés – hétfő (2020. 07. 13.)

Az osztályfőnökök képzése egy ünnepélyes megnyitóval indult az Apáczai Diákotthon Lánykollégiumában. Az egybegyűlteket köszöntötte Lukács Gabriella elnök asszony, valamint Muhi Horváth Gabriella nyugalmazott tanár, az Osztályfőnöki szekció alapítója. Molnár Zoltán somoskőújfalui közoktatási szakértő tolmácsolta Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnökének köszöntő szavait a délvidéki magyar testvérekhez. A megnyitón továbbá vendégül láttunk néhány tehetséges fiatal előadót is, akik az évek során aktívan részt vettek a VMPE versenyein és kiemelkedő minősítésben részesültek. Ivánovics Viktor tambura-ének előadásában Tisza-menti népdalokat hallhattunk, majd Sziveri Éva temerini végzős diák szavalta Randóti Miklós: Nem tudhatom című művét. A diákok műsorát Szabó Zsuzsanna zárta kalotaszegi népdalokkal. Az ünnepélyes megnyitó keretén belül az Osztályfőnöki képzésen végzett sokéves kitartó munkájukért kitüntették Muhi Horváth Gabriella nyugalmazott tanárnőt és Bori Mária temerini iskolapszichológust. 

A délutáni foglalkozásokat Bori Mária iskolapszichológus indította, amelyen a távoktatással kapcsolatos tapasztalatok fényében folytatott eszmecserét a jelenlévő pedagógusokkal. A délután folyamán vendégünk volt Murányi Sándor gyógypedagógus is, aki a sajátos nevelési igényű gyermekek és az őket körülvevő környezet, az őket érő hatások szemszögéből próbálta arra keresni a választ, hogy miből is adódik ez a fajta oktatási mód. A szeminárium hétfői utolsó előadója Molnár Zoltán közoktatási szakértő, aki Somoskőújfaluról érkezett hozzánk és a projektoktatás előnyeiről, hátrányiról, illetve lehetőségeiről beszélt. Az esti program szakmai társalgás, Molnár Róbert újvidéki színművész vezetésével. 

 

 

„Tapasztald, hogy továbbadhasd” környezetnevelési képzés – Hétfő (2020.07.13.)

Hétfőn kezdetét vette az Apáczai Nyári Akadémia második felvonása, mely a természet szeretete, védelme és nevelése iránt érdeklődők számára kedveskedik műhelymunkákkal, terepgyakorlatokkal, csoportos foglalkozásokkal, előadásokkal és kirándulással. hét első napját egy ünnepélyes megnyitóval kezdtük. Ezt a jeles eseményt követte egy kézműves foglalkozás Molnárné Anikó óvodapedagógus, népi játszóház vezető szervezésében, melynek során az érdeklődők megismerkedhettek a nemezelés fortélyaival. délután folyamán két előadó kötötte le a hallgatóság figyelmét érdekesebbnél, érdekesebb gondolatokkal, tényekkel. Elsőként Murányi Sándor címzetes igazgatót, logopédust köszönthettük köreinkben, aki a sajátos nevelési igényű gyermekek és a távoktatás közötti összefüggésekről beszélt. szemináriumunk hétfői utolsó előadója Géczi Gábor fizikus volt, kinek prezentációja a„Lesz-e új vidék Újvidéken?” címet viselte.

[Best_Wordpress_Gallery id=”57″ gal_title=”XX. ANyA 2/1″]

2. NAP

Osztályfőnöki szekció – kedd (2020. 07. 14.)

A kedd reggel Dr. Szőke Anna, óvodapedagógus-néprajzkutató előadásával indult, aki arról beszélt, milyen nemzetmegtartó és erősítő ereje lehet egy osztályfőnöki órának. Ezt követően Molnár Zoltán somoskőújfalui közoktatási szekértő beszélt a fenntarthatóság fogalmának értelmezéséről. A délelőttöt Murány Sándor gyógypedagógus-logopédus zárta. Ebéd után Dr. Szőke Anna óvodapedagógus-néprajzkutató délelőtti előadásának folytatását hallhatták a jelenlévő pedagógusok. A délután további része az Egyesületünk képzéseinek jól ismert iskolapszichológusaié volt, Mengyán Pletikoszity Ildikó Csoportdinamikával kapcsolatos gondolatait és interaktív előadását hozta el az Akadémiára, majd Bori Mária beszélt a csoport, csapat, közösség és iskola kapcsolatairól. A képzés az egészségügyi elvárásoknak megfelelően zajlik minkét helyszínen. 

 

„Tapasztald, hogy továbbadhasd” környezetnevelési képzés – Kedd (2020.07.14.)

 

A keddi nap délelőttje folyamán a tanulás és a tapasztalatcsere, a természetben történő kikapcsolódással volt ötvözve. Pedagógusaink Molnárné Kiss Anikó vezetésével a Duna-partra látogattak, amely a terepmunka helyszíne volt. Délután Murányi Sándor címzetes igazgató, logopédus folytatott eszmecserét a hallgatósággal. Prezentációja a „150 év alatt sem lettünk törökké” címet viselte.  Az este folyamán Molnárné Anikó óvodapedagógus, népi játszóház vezető kötötte le az érdeklődők figyelmét kézműves foglalkozással. 

[Best_Wordpress_Gallery id=”59″ gal_title=”XX. ANyA 2/2″]

3. NAP

Osztályfőnöki és Tapasztald, hogy továbbadhasd! szekció – szerda (2020. 07. 15.) – Közös kirándulás

A szerdai nap hagyományosan a kirándulás ideje, az idén Titelre látogattunk, mely a Tisza és a Duna összefolyásánál található löszdombon épült. A domb mintegy negyven méternyire emelkedik ki a környezetéből. Több ezer éve lakott terület, sajátos növény és állatvilága van. 1910-ben 2413 szerb, 1163 német, 1858 magyar lakosa volt, 2002-ben pedig 4180 szerb, 582 magyar és 250 jugoszláv.  A magyar történelem szempontjából is jelentős hely. A monda szerint a honfoglalás előtt itt volt Zalán bolgár fejedelem székhelye. A XI. században Szent László és öccse, Lambert herceg ezen a helyen társaskáptalant alapít. Lambert herceget 1097-ben itt is temetik el.  A titeli prépostságnak papneveldéje, híres könyvtára és levéltára volt. Nevezetes titeli prépostok: Kaboli László (1325), ő az első, név szerint említett magyar orvos, valamint Bakócz Tamás bíboros és esztergomi érsek (aki majdnem pápa lett), 1480-ban titeli prépostként kezdte pályafutását. Tüdőrév a középkori Titel-Szalánkemén átkelőhely. 1526-1688-ig török uralom. Az 1699-es karlócai békeszerződésig többször gazdát cserél. A békeszerződés értelmében megtiltják a vár javítását, köveit és tégláit a XVIII. század elején szerveződő határőrvidék kaszárnyáinak és lakóházainak építéséhez használják fel. A sajkási határkerület egészen 1873-ig katonai igazgatás alatt áll. 1849-ben Perczel Mór sikertelenül ostromolja.  Három temploma van, a katolikus, a pravoszláv és az evangélikus, az utóbbi romos állapotban. A második világháború végén a németeket kitelepítik. A magyar lakosság is különféle megtorló intézkedéseket szenved el.  Az egykori vár területén épült Fájdalmas Szűzanya-kápolna (Schmidtmayer Ferenc és neje, Zsigray Mária emelték 1892-ben, fiatalon elhunyt lányuk emlékére) szintén romos állapotban van, ugyanúgy, mint a temetőben található, 1868-ban épült Őrangyalok kápolnája. Szintén a titeli temetőben található gróf Leiningen Westerburg Ármin sírja, akinek fő érdeme a Titel-környéki mocsarak lecsapolása és a töltések építése.  Titelen működik a Tiszavirág Magyar Művelődési Egyesület, amelynek jelentős érdemei vannak a helyi magyarság összetartásában és kultúrájának ápolásában. 

[Best_Wordpress_Gallery id=”61″ gal_title=”XX. ANyA 2/3″]

4. NAP

Tapasztald, hogy továbbadhasd! szekció – csütörtök (2020. 07. 16.)

A csütörtöki nap első előadójaként Molnár Róbert újvidéki színművészt köszönthettük, aki a tehetségfelfedezés-, gondozásról tartott előadást, a saját tapasztalatai alapján. A délután folyamán Lukács Attila fényképész, operatőr számolt be a „Séta a delibláti pusztán”  c. könyvéről, mindemellett azt is megtudhattuk tőle, mi a folyamata a természetfotózásnak, milyen viszontagságokkal kell megküzdenie az alkotónak a terepen.  

 

Osztályfőnöki szekció – csütörtök (2020. 07. 16.)

A csütörtök reggel Dr. Velisek-Braskó Ottilia előadásával indult, aki az oktatási átmenetekről beszélt. Kiemelte az egyes változások fontosságát, az egyes oktatási szintek közötti átfedést, a tervszerű átmenetet az óvodából az iskolalába, az általánosból középiskolába, majd a középiskolából az egyetemre és a munkaerőpiacra. Ezután Dr. Muhi B. Béla egyetemi tanár tartott előadást a gazdasági és vállalkozói ismeret tanításáról, illetve bemutatta a VMPE e témával kapcsolatos versenyeit. Dr. Kulcsár Sarolta irodalmár szavaival zárult a délelőtti foglalkozás, aki arra kereste a választ, hogy a nevelésben hogy tudjuk alkalmazni az irodalmi műveket. A délután Molnár Róbert színművész drámapedagógiai foglalkozásával kezdődött, majd Dr. Sági Zoltán MD, neuropszichiáter, főorvos, csoportanalitikus, pszichoterapeuta beszélt a tramáról és a posttraumás személyes növekedésről.  

[Best_Wordpress_Gallery id=”63″ gal_title=”XX. ANyA 2/4″]

 

5. NAP

Tapasztald, hogy továbbadhasd! szekció – péntek (2020. 07. 17.)

A péntek reggel Harkai Ákos és Miklós Csongor előadásával indult, akik az Arcus Környezetvédő Egyesületet képviselték akadémiánkon. Ez egy olyan civil szervezet, amely már több, mint 30 éve munkálkodik a természetért, a környezetünkért és a fiatalság környezetvédelmi kutatásának védelméért. Az előadást követően véleménycserére, a képzés értékelésére és a tanúsítványok kiosztására került sor. A huszadik Apáczai Nyári Akadémia sikeresen végződött. Új tapasztalatok és tudás birtokában kezdünk neki a következő évi szervezésnek. 

 

Osztályfőnöki szekció – péntek (2020. 07. 17.)

Az osztályfőnöki képzés utolsó napján Muhi Béla nyugalmazott fizikatanár tartott előadást a Waldorf-módszerről. Ezt követően Lukács Gabriella főszervező foglalta össze a héten elhangzott gondolatokat és értékelte a képzést. Elmondta, nagy örömére szolgál, hogy a rendezvény gördülékenyen zajlott, az egészségügyi előírásoknak megfelelően. Büszkeségre ad okot, hogy a krízishelyzetben is tudunk minőségi képzést nyújtani a pedagógusoknak, az új ismeretek elsajátításnak a korona vírus sem szabhat határt. 

[Best_Wordpress_Gallery id=”65″ gal_title=”XX. ANyA 2/5″]

 

XX. Apáczai Nyári Akadémia – első hét

1. NAP

Történelem és magyarság – hétfő (2020. 07. 06.)

A mai nap folyamán hallhattuk Kovács Smit Edit előadását a vlogokról, ezen belül, hogy miként kerültek alakalmazásra a távoktatás tanulási folyamatában. A következő előadó Miski Péter volt, aki járványügyi gát miatt nem tudott részt venni személyesen az akadémián, de ennek ellenére online formában láthattuk előadását Teleki Mihály karrierépítésének kezdeteiről, és homo novus-ról. Harmadik előadóként Pomozi Pétert köszönthettük, kinek bemutatója egy új szemléletű nyelvjárási könyvre összpontosult, amely kisiskolásoknak, középiskolásoknak és felnőtteknek készült. 

Természettudományi képzés – hétfő (2020. 07. 06.)

 

A hétfő délután a biológusok és a vegyészek számára kedvezett színes és érdekes előadásokkal. Horák Kornél a gyógynövények mindennapi használatáról, a népi gyógyászatról tartott előadást, amelyben szó esett az ökológiai gazdálkodásról, a gyógynövények termesztéséről és hatóanyagaikról. Ezt követően Dr. Csanádi János, az újvidéki Természettudományi Egyetem Kémia Tanszékének tanára előadását hallhattuk a Kémiai eredményekről és ezek hétköznapi alkalmazásáról. A napot Kanyó Anikó kémikus zárta, aki a kémia kozmetikában és a háztartásban betöltött szerepéről beszélt, érdekes kísérletek és gyakorlati foglalkozásokkal színesítve az előadást.

[Best_Wordpress_Gallery id=”45″ gal_title=”XX. ANyA 1/1″]

2. NAP

Történelem és magyarság – kedd (2020. 07. 07)

A mai nap első előadójaként Újváry Zsuzsannát köszönthettük, aki a délelőtt folyamán a haza fogalmáról tartott egy igencsak lebilincselő előadást. Ezen felül a délutáni órákban Zrínyi Miklóssal (a költővel és hadvezérrel) ismertetett meg bennünket. Második előadónk Pomozi Péter volt, aki szintén két előadással kötötte le a hallgatóság figyelmét. Ezek a következőek voltak: Trianon előtt és után: hová tűnt a történelmi Magyarország többnyelvűségi gyakorlata? valamint A Magyar Nyelvű Otthon Kárpátalja c. kötetének bemutatása. Az utóbb említett ismertető befejeztével könyvajándékozásra is sor került. Ezt követően Viola Lujza mutatta be Márai Sándor regényeit, ezzel magával rántva a közönséget az irodalom világába. Az est Dulka Andor filmjével zárult, mely a ’44-es magyarellenes vérengzések történetéből merített.

Természettudományi képzés – kedd (2020. 07. 07.)


A keddi nap kirándulással indult, pedagógusaink a Tarcal-hegység nemzeti parkjában tettek egy rövid sétát, majd megtekintették Pétervárad nevezetességeit. A csoport a délutáni pihenő után a digitális oktatással kapcsolatos előadáson vettek részt. Szó esett a számítógépes oktatás előzményeiről, körülményeiről és a jelenleg aktívan alkalmazott formáiról. Esztelecki Péter előadó az aktuális helyzethez fűzött gondolatai alapján elemeztük a távoktatás előnyeit és hátrányait.  A második előadás keretein belül Dr. Muhi B. Béla  az okos iskolák és okos városok létrehozásáról és fejlődéséről beszélt. Az egyes városok versenyképességében nagyon nagy szerepet játszanak a gazdasági és technológiai fejlesztések, a szállítás, az épületek, az intézmények korszerűsítése. Kiemelten fontos a környezetvédelem, az okos egészségügy vagy az okos oktatás, hiszen ezek nélkülözhetetlen alappillérei az okos városok létrejöttének – így az adott terület hatalmas fejlődés lehetőségeit rejti magában.
 
[Best_Wordpress_Gallery id=”48″ gal_title=”XX. ANYA 1/2″]

3. NAP

Történelem és magyarság – szerda (2020. 07. 08.)

A szerdai nap Újváry Zsuzsanna tanárnő előadásával kezdődött: „Advent a Hargitán” – Szerelmi történet vagy valami más? címmel. Az irodalom és a történelem összefonódásáról szóló lebilincselő előadás után Mai nyelvünk címmel tartott Viola Lujza egy rövid beszámolót, a napjainkban aktuális nyelvi tévedésekről.

Szerda délután hagyományosan a kirándulás ideje. Az idén Pecze Rózsa vezetésével Kamancra látogattunk, a Duna parton sétáltunk, a Marczibányi-Karátsonyi kastélynál megnéztük a rózsaszín márványtáblát a Marczibányiak történetével. Aztán Dombó következett, a bencés apátság maradványait tekintettük meg. A hegytetőről megnéztük Rednek várát. Kamanc szélén meglátogattuk a temetőben az első világháborús emlékművet. Legtöbb időt talán a belcsényi Steindl Imre által tervezett eklektikus Spitzer kastélyban töltöttük, amely mostani, nagyon tönkretett állapotában is fenséges látványt nyújtott. Kár, hogy a történelmi múltról magyar nyelvű föliratok nem szólnak, és ilyen értelmű utalás sincs sehol. Kivéve a Marczibányi-Karátsonyi kastélynál. Az emlékmű-épületek tisztasága és bejárhatósága is hagy némi kívánnivalót maga után.


Természettudományi képzés – szerda (2020. 07. 08.)

A szerdai nap délelőtti előadásaiban a Szegedi Tudományi Egyetem két kiváló szakembere tartott online előadásokat. Dr. Kopasz Katalin fizikatanár a komplex természettudományos tanulói gyakorlatokról beszélt, a projektmódszerek és a probléma alapú tanulás fényében. Második előadásában kiemelte a multimédiás eszközök oktatásában való alkalmazását, különösképpen a mobiltelefonok és mobil app-ok korában. Dr. Szalai Tamás fizikus, csillagász előadásában a Földön kívüli élet lehetséges változatairól és a Naprendszer bolygóiról publikált legújabb érdekességekről beszélt. A délután is eseménydúsan telt, Dr. Ács Ferenc a budapesti ELTE Meteorológiai Intézetének docense a humán hőforrások kialakulásáról tartott előadást, valamint a földi éghajlati típusok hatásáról és ennek függvényéről szóló kutatásait mutatta be – azaz hogyan értelmezhetjük tudományos szemmel az ember komfortérzetét. A folytatásban Pece Vukajlović Natália, topolyai biológus-szaktanár a projektoktatás lehetőségeiről és a különböző példákon át, a konkrét tananyagokhoz kötve az alkalmazásról tartott előadást. 

[Best_Wordpress_Gallery id=”51″ gal_title=”ANyA 1/3″]

4. NAP​

Történelem és magyarság – csütörtök (2020. 07. 09.)

A mai nap sok színes programmal szolgál az irodalom és a történelem iránti érdeklők száma. A reggeli órákban Ujváry Gábor kötötte le a hallgatóság figyelmét előadásával, melyben Magyarország felosztásának kulturális következményeiről beszélt. A második bemutató keretein belül Császtvay Tündét hallhattuk, előadása középpontjában Petőfi állt, ezen belül a költő kultuszával ismertette meg az érdeklődőket. A délelőtt utolsó előadójaként Vajda Tamást köszönthettük, aki a „Professzorok és hallgatók kálváriája a kolozsvári egyetem erőszakos elvételekor” című bemutatót ismertette a kíváncsi közönséggel. Csoportunk a délutáni pihenőt követően a trianoni békediktátumról és a magyar haderőről szóló előadáson vett részt, szó esett előzményekről, lehetőségekről és az 1918-1922 között lezajlott valóságról, melyet Szakály Sándor előadásában hallhattunk. Ezt követően Miklós Péter vezette tovább a békeszerződésről szóló előadások fonalát, azonban ő a szóban forgó témát az irodalommal ötvözve mutatta be. Az est jó hangulatban, zenével és vidámsággal zárult, melyet a temerini Szabó család tagjainak köszönhettünk. 

 

 

Természettudományi képzés – csütörtök (2020. 07. 09.)

A csütörtöki napot Dr. Róka András kémiai kísérleteket feltár filmjével kezdték a pedagógusok. Ezt követően Kőrösi Gábor, a zentai Bolyai Gimnázium tanára tartott előadást az online oktatás előnyeiről, hátrányairól és az alkalmazásának a körülményeiről. A délelőtt gyakorlatokban sem szűkölködött, Dr. Borsos Éva egyetemi tanár, molekuláris biológus előadása keretén beül a tanárok biotechnológiai megoldások konyhai alkalmazásával sajtot készítettek. Délután Kőrösi Sóti Beáta a Szent István Egyetem konzulens tanára tolmácsolásában hallhattunk érdekes előadást az iskolakertekről. A napot Muhi Béla és Hartlein Károly fizikusok zárták, egy online konzultáció keretén belül, ahol érdekes iskolai kísérleteket hallhattunk és láthattunk.  

[Best_Wordpress_Gallery id=”53″ gal_title=”XX. ANyA 1/4″]

 

5. NAP

Történelem és magyarság – péntek (2020. 07. 10.)

Az utolsó nap délelőttjén két előadást hallhattunk. Miklós Péter: Az erdélyi magyar irodalom és a transzilvanizmus, 1918-1945 címmel tartott irodalmárok és történészek számára is érdekfeszítő előadást. Vajda Tamás pedig a trianoni békediktátum gazdasági következményeit boncolgatta.

Értékelés: 

A tanúsítványok kiosztása előtt mgr. Viola Lujza, a Történelem és magyarság tanári továbbképzés főszervezője értékelte az idei, XX. ANyA teljesítményét.

A rendkívüli körülmények között megtartott nyári akadémia egyértelműen sikeresnek mondható. Az előző évekhez hasonlóan a szakma kiemelkedő előadói fogadták el a meghívásunkat, tartottak magas színvonalú előadásokat. És az előző évekhez hasonlóan, a hallgatóság is alig volt kisebb számú. Előadásonként 16-20 érdeklődő volt jelen.

A Történelem és magyarság továbbképzés keretében 17 előadás hangzott el, a tervezett 20-ból. Egy visszajáró előadó magánügy miatt nem tudott eljönni, egy külföldi előadónk viszont a járványügyi helyzet miatt volt kénytelen lemondani mindkét előadását.

A 17 előadás közül 6 mondható történelminek, 8 pedig „magyarosnak”. Két előadás kimondottan határeset volt, történelmi és magyarságismereti is. És volt egy (középiskolákban jól használható) módszertani bemutató.

A továbbképzés keretében volt egy ismerkedési est, könyvbemutató, filmvetítés, kirándulás és egy népzenei est is.

Mint az a megnyitón is elhangzott, a Történelem és magyarság szervezői fontosnak tartják a továbbképzés nemzeti, keresztény, konzervatív szellemiségét. Ezt anyaországi és helybeli elkötelezett előadókkal igyekeznek megvalósítani.

 

 

Természettudományos képzés – péntek (2020. 07. 10.)

A péntek délelőtt Kanyó Anikó kémikus elméleti és gyakorlati előadásaival telt, amelyeken a pedagógusok megismerkedhettek a macerátumok, illetve a szappanok készítésével. Lehetőségük nyílt saját szappan megalkotására, amelyeket hazavihettek, az iskolában történő alkalmazás leírásával együtt. Ezt követően Muhi Béla főszervező összegezte a hét előadásait, a tanultakat és a pedagógusok véleményét arról, mit is visznek haza magukkal az akkreditált képzésről. 

[Best_Wordpress_Gallery id=”55″ gal_title=”XX. ANyA 1/5″]