TANOM – Mengyán Pletikoszity Ildikó – 2019.12.12.

[pdf-embedder url=”http://www.vmpe.org.rs/wp-content/uploads/2019/11/TANOM-új-felhívás-2019-dec.pdf” title=”TANOM – új felhívás – 2019 dec”]

 

Jelentkezési lap letöltése

 

TANOM 2019.10.26. – Vass Dorotea – beszámoló

Vass Dorottea: Hogyan alakul ki az osztályközösség?

Október 26-án a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete megszervezte havi továbbképzését. Az e havi képzést Vass Dorottea előadó vezette, témája pedig az osztályközösség kiépítése volt. A továbbképzés előtt mgr. Viola Lujza tartotta meg előadását az anyanyelvápoló csoportnak.

Dorottea előadása az első perctől kezdve interaktív jellegű volt. A jelenlévő pedagógusok játékos feladatokon keresztül ismerhették meg lépésről lépésre, hogyan is alakul egy osztály közösségé a tanár közreműködésével.

A pedagógus számára is fontos, hogy jól ismerje a diákokat, akikkel dolgozik, mivel így sokkal hatékonyabban tudja közvetíteni feléjük az elsajátításra váró tananyagot. A hagyományos jó és rossz válaszok helyett fontos, hogy az órák menetébe olyan feladatokat vezessen be az oktató már a kezdetektől, ahol a gyermek elmondhatja saját véleményét, kifejezésre juthatnak érzései. Ezen gyakorlatok által a gyermeknek nem csak a szókincse, beszédkészsége, de jelleme is fejlődhet, ugyanis ha egy olyan közösség része, ahol számít az, hogyan érzi magát, elmondhatja ki ő, fogékonyabbá és nyitottabbá válik új dolgok megismerésére. Ez által a tanulás iránt is motiváltabbá válik.

A feladatok többsége nem csak a gyermekek, de a képzésen résztvevők számára is jelentős önismereti lehetőséget hordozott magában. Az előadás teljes ideje alatt a résztvevők, aktívak és érdeklődők voltak. Így az ott tanult gyakorlatok az osztályteremben is biztosan ki tudják fejteni hatásukat.

Juhász Judit

 

Közgyűlés november 23-án

[pdf-embedder url=”http://www.vmpe.org.rs/wp-content/uploads/2019/11/Közgyűlés.pdf”]

Nálunk járt Wittner Mária, a szabadságharc résztvevője

Az 56-os forradalomról emlékeztünk meg múlt hétfőn, vendégünk Wittner Mária volt.

Mária a forradalom idején az utcákon volt és harcolt, sebesülteket látott el, a megtorlás idején halálra ítélték, később büntetését életfogytiglani börtönre módosították​. 

A beszélgetésből megtudtuk, milyen volt az akkori politikai légkör, hogy zajlottak a 23-ai és 24-ei események, hogyan jutottak fegyverekhez, miként foglalták el a radió épületét. 

Mária mesélt a fogságban töltött évekről is, a börtön borzalmairól, a kivégzésekről is. Legjobban az viselte meg, amikor a barátnőjét vitték az akasztófára. 

Megfogatta, nem fog hallgatni.
„Azoknak az érdekében beszélek, akik nem mondhatják el maguk, hogy mi történt a siralomházban és a fogdákban. El kell mondanom az igazat azokról, akiket ártatlanul ítéltek el „. 

Saját és társai történetein keresztül is igyekezett rámutatni arra, hogy milyen igazságtalan vádakkal is illették az embert abban az időben.

Arra kért mindenkit, hogy ne felejtsünk el odafigyelni egymásra, álljunk ki az igazságtalanság ellen akár velünk, akár mással történik.