Hagyomános és digitális pedagógia

[pdf-embedder url=”http://www.vmpe.org.rs/wp-content/uploads/2019/06/program-konferencia.pdf” title=”program – konferencia”]

XIX. Apáczai Nyári Akadémia – Programtervek

[pdf-embedder url=”http://www.vmpe.org.rs/wp-content/uploads/2019/06/ANyA-felhívás-2019-július-oldal.pdf” title=”ANyA felhívás 2019 július oldal”]

 

Programtervek letöltése:

[dg attachment_pg=”false” paginate=”true” ids=”2452,2451,2450,2449″]

 

[maxbutton id=”2″ url=”http://www.vmpe.org.rs/wp-content/uploads/2019/06/anya_2019_jelentkezesi_lap.doc” text=”Jelentkezési lap letöltése” ]

Felhívás! – Eötvös Loránd Jubileumi Emlékversenyen való részvételre

Száz éve, 1919. április 8-án hunyt el Eötvös Loránd fizikus, geofizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, államférfi. A százesztendős évfordulóról – az UNESCO-val való együttműködésben – „Eötvös Loránd-emlékév” keretében emlékezünk meg, amelyet a magyar és nemzetközi szakmai közönség gazdag programsorozattal tölt ki (https://eotvos100.hu).
Ebből az alkalomból az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Magyar Geofizikusok Egyesülete és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet műveltségi versenyt hirdet középiskolások számára, amelynek célja Eötvös Loránd életének, tudományos munkásságának megismerése, megismertetése, a korszak kulturális környezetébe ágyazva. Így – természettudományi kérdések és feladatok mellett – a résztvevők számíthatnak történelmi és irodalmi kérdésekre is.
A versenyen négyfős csapatok indulhatnak. A magyarországi és a határon túli középiskolák nappali tagozatra járó tanulóinak jelentkezését várjuk. Egy iskolából több csapat is nevezhet. A verseny nyelve magyar.

A verseny kétfordulós.

Az első forduló több részből áll. A versenyzőknek on-line feladatokat kell megoldaniuk számítógépen, mobiltelefonon, táblagépen. A második fordulóba bejutott csapatok tagjai – immár személyesen – egy komplex vetélkedőn vesznek részt.

Nevezési díj nincs.

A verseny első fordulója 2019 szeptemberének harmadik hetében indul.

A második forduló időpontja 2019. november 23., helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia. A vidékről, illetve a határon túlról érkező csapatok (4 fő versenyző és 1 fő kísérő tanár) utazási költségét térítjük.
A győztesek a szervezők és a szponzorok által felajánlott értékes díjakat kapnak.
A versenyhez ajánlott irodalom az eötvös100.hu honlapon található.
Kérjük, hogy a részvételt tervező csapatok előzetes regisztrálással segítsék a szervezők munkáját! Az előzetes regisztráció határideje 2019. június 14.

További részletek az előzetes regisztrációhoz:
Email: astromol@gmail.com
Regisztrációs adatok:

  • Az induló csapat választott neve
  • A csapatvezető tanár neve
  • A csapat elérhetőségei (postacím;e-mail cím;telefonszám)
  • Az iskola neve
  • Az iskola pontos címe
  • Megjegyzés: Egy iskola több csapattal is nevezhet

A végleges jelentkezési határidő 2019. szeptember 13.
Várjuk a jelentkezéseket!

Felvételi pályázat az Apáczai Diákotthonba a 2019/2020 tanévre

Az újvidéki Apáczai Diákotthon pályázatot hirdet egyetemi hallgató, valamint középiskolás lányok és fiúk felvételére a 2019/2020-as tanévben

Pályázni a Felvételi jelentkezési lap kitöltésével lehet, amely letölthető innen (jelentkezési lap letöltése). A Felvételi jelentkezési lapot és az ott feltüntetett mellékleteket a következő címre küldjék: Apáczai Diákotthon, 21000 Novi Sad, Ćirpanova 54. További információk a 021/548-259 telefonszámon vagy a nsvmpe@gmail.com villámposta címen kérhetők. A pályázat beérkezésének határideje: 2019. augusztus 24.

A Diákotthon 2000-ben nyitotta meg kapuit azon magyar ajkú fiatalok előtt, akik tanulmányaikat az Újvidéki Egyetemen folytatják. Intézményünk két különálló részre, egy lány- és egy fiúkollégiumra tagolódik. Névadója Apáczai Csere János, a magyar művelődés kiemelt személyisége, a tudományosság és nevelés úttörője, az első magyar enciklopédista. A kollégiumban 4 ágyas szobákra osztva 80 hallgató számára tudunk lakhatási lehetőséget biztosítani. Lakóinknak mosógéppel ellátott fürdőszobák állnak rendelkezésükre. Konyháink jól felszereltek, lehetőség van főzésre, sütésre, a hűtőszekrényekben pedig bármilyen friss- és fagyasztott étel tárolható. A tágas és kényelmes tanulószobákban lakóink zavartalanul tanulhatnak, ami során a több ezer kötetet számláló könyvtárunk is rendelkezésre áll. Minden bentlakónk számára biztosítjuk az ingyenes számítógép-használatot, a nyomtatás és a fénymásolás lehetőségét. A diákotthon egész területén kitűnő sebességű internet-szolgáltatás biztosított.

A diákotthon a Maradéki Református Egyházközség tulajdona, működtetője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. Hetente ökumenikus jellegű áhítatokat és ismeretterjesztő előadásokat tartunk. Meghívott előadóink elismert vajdasági és magyarországi szakemberek. Szabadidős programjaink közé tartoznak a táncestek, filmvetítések, jótékonysági munkák, közös főzőcskézések, kulturális rendezvények látogatása. A nyári szünidőben a diákotthon lakói közös külföldi kiránduláson vehetnek részt, valamint nemzetközi oktatási programokhoz csatlakozhatnak.

A diákotthon nyelve a magyar, elvárásaink pedig: a keresztyéni értékek szerinti viselkedés, szorgalmas tanulás és a házirend betartása, az előadásokon való részvétel.

A kollégium eddigi lakóinak is újra kell pályázniuk. Az első alkalommal pályázó diákokat személyesen fogadjuk kollégiumi látogatásra, időpont egyeztetés után.

Kimagasló eredmények a Kalmár László Matematikaverseny döntőjén

A múlt hét végén zajlott le a TIT által rendezett Kalmár László Matematikaverseny döntője. Arról már olvashattak, hogy 4 diák Vajdaságból részt vehetett a kétnapos megmérettetésen.

Ez alkalommal büszkén és nagy örömmel számolhatok be kimagasló eredményeikről. Zsivanac Léna 3. helyezést ért el, őt nagyon szorosan pedig  Zita Vivien követte a 4. helyen. Nagy Martina is szépen szerepelt.
Léna az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolában tanul, tanítónője Dósa Renáta. Vivien a szabadkai Kizur István iskolába jár, Zita Dianával készültek a versenyre, Martina pedig a szentmihályi Sonja Marinković Általános Iskola tanulója, felkészítőtanára Pavlovity Kornélia.

A döntő egész Magyarországot és a határon túli magyar iskolásokat is felölelő, színvonalas megmérettetés volt.
A hivatalos eredményekről a TIT oldalán, az alábbi linken olvashatnak:
http://www.titkalmarlaszlomatematikaverseny.hu/magunkrol

A képeken sorban Zsivanac Léna, Zita Vivien és Nagy Martina láthatók.

Gratulálunk a versenyzőknek!

XXVIII. Jókai Mór Nyári Egyeteme

Komárom, 2019. július 8- 12.

Rimaszombat, 2019. július 7- 11.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége 2019. július 8 – 12. között rendezi meg a XXVIII. Jókai Mór Nyári Egyetemét Komáromban, illetve 2019. július 7 – 11. között a kihelyezett helyszínen, Rimaszombatban.

Komáromban 8 szakcsoportot hirdettünk meg, melyek programja 20 órás képzésből és minden csoportnak kötelező délutáni előadásokból áll (15:00-17:30).

A Rimaszombatba kihelyezett helyszínen 4 szakcsoport indítását terveztük, melyek programja 30 órás képzést tartalmaz.

Az egyes tanfolyamok tartalmi felépítése nem teszi lehetővé az átjárást, ezért csak egy továbbképzésre lehet jelentkezni. Az előadások megtartása a Danubius Kollégium (Dunajské nábr., č 12, 945 01 Komárno) nagytermében lesz egy időben mind a 8 szakcsoport részére. A csoportok minimálisan 15 bejelentkezett hallgatóval indíthatóak, a maximális létszámot az egyes csoportoknál feltüntettük. Az iskolákban, óvodákban, oktatási intézményekben dolgozók mellett valamennyi programra jelentkezhetnek a pedagógiai pályára készülő egyetemi hallgatók is.

Az SZMPSZ XXVIII. Jókai Mór Nyári Egyeteme 2019. július 8-án, hétfőn 11:00 órakor a Jókai Színházban kezdődik, és pénteken 18:30 órakor fejeződik be. Rimaszombatban 2019. július 7-én délelőtt kezdődik, és csütörtökön ebéddel végződik.

A tanfolyamok elvégzéséről szóló tanúsítványt kizárólag pénteken, (Rimaszombatban csütörtökön) a záróünnepségen vehetik át a résztvevők. A képzéseink (egy kivétellel Rimaszombatban) nem akkreditáltak.

Az egyetlen 60 órás akkreditált képzést Rimaszombatban a Comenius Pedagógiai Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat hirdette meg, mely már 2019. június 12-én elkezdődött és a nyári egyetemen fejeződik be. E képzésen résztvevők számára is kötelező az elektronikus bejelentkezés az SZMPSZ honlapján keresztül.

Jelentkezni, regisztrálni csak elektronikus formában lehet az SZMPSZ honlapján (www.szmpsz.sk) 2019. június 19-én éjfélig.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy amennyiben a szakcsoportok mellett feltüntetett létszám betelik, az elektronikus rendszer már nem fogadja el a jelentkezést. Ilyen esetben más, még szabad helyekkel rendelkező szakcsoportot választhatnak a jelentkezők.

Szállást az igény jelzése alapján biztosítunk. A regisztráció során megrendelt ellátást (szállást és étkezést), a kiegészítő programokat is magába foglaló részvételi díj:

  • az SZMPSZ tagok és az egyetemi hallgatók számára 25,00 EUR
  • nem SZMPSZ tagoknak 50,00 EUR
  • a Kárpát-medencei pedagógusszövetségek tagjainak ingyenes

A részvételi díjat a jelentkezés elfogadása után átutalással kérjük befizetni az alábbi számlaszámra:

SK 7152000000000012720910,

egyedi azonosító (variabilný symbol): 201903

A XXVIII. Jókai Mór Nyári Egyetem komáromi és rimaszombati helyszínein az Ön részvételének visszavonását csak 2019. június 23-ig tudjuk elfogadni.

Köszönjük szépen megértését.