XVIII. KOVÁCS SZTRIKÓ ZOLTÁN FIZIKA-KÉMIA DIÁKVERSENY

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a GENIUS tehetséggondozó mozgalom keretében 2019. február 23-án Zentán megrendezi a vajdasági szintű kétfordulós XVIII. Kovács Sztrikó Zoltán Általános Iskolai Fizika-kémia Diákversenyt. A tanulók felkészülésként önállóan vagy párban kísérleti jellegű vizsgálatokat végeznek. A verseny első, írásbeli fordulójára 2019. február 18-ig bejelentkezésként szakdolgozatot küldenek be elektronikusan a következő címre:

genius.konferencia@gmail.com

A szóbeli döntőn egy nyomtatott példányban átadják a szakmunkájukat, majd szakbizottság előtt bemutatják a kísérleteiket. A diákok és felkészítő tanáriak is oklevélben részesülnek, valamint ajándékokat is kapnak.

Helyi szervező Raffai Valéria tanárnő, főszervező Muhi Béla, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom elnöke.

Részletes versenykiírás a www.fokusz.info  honlapon látható.

Pusztai Katalin-Bevezetés a tanulás tanításába

FELHÍVÁS JELENTKEZÉSRE

AKKREDITÁLT TOVÁBBKÉPZÉS ÓVÓNŐKNEK ÉS TANÍTÓKNAK

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2019. január 12-én, szombaton, 10 órai kezdettel akkreditált TANOM továbbképzést szervez az újvidéki Apáczai Diákotthon fiúkollégiumában (Bogdan Šuput u. 16).

Előadó: Pusztai Katalin

Az előadás címe: Bevezetés a tanulás tanításába

А részvételi díj 500 dinár.

Ezt megelőzően, 9 órától mgr. Viola Lujza tanárnő tart előadást az anyanyelvápolási oktatóknak.

A kitöltött jelentkezési lap beküldhető villámpostán a nsvmpe@gmail.com címre, vagy faxon a 021/548-259-es telefonszámra. További információk a VMPE irodában a 021/548-259-es számon (munkanapokon 08-14 óráig).

Bejelentkezési határidő 2019. 01. 10., 12 óra. A résztvevők száma korlátozott, legfeljebb 30 személy vehet részt egy továbbképzésen.

Jelentkezni kizárólag jelentkezési lapon lehet, amely itt tölthető le:    [maxbutton id=”1″ url=”http://www.vmpe.org.rs/wp-content/uploads/2018/12/jelentkezesi_lap_2019-01-12.doc” ] 

 

Oktatási helyzetkép 2018

[pdf-embedder url=”http://www.vmpe.org.rs/wp-content/uploads/2018/12/Oktatási-helyzetkép-2018.-végleges.pdf” title=”Oktatási helyzetkép 2018. végleges”]

Új elnök a VMPE élén

December 1.-től a Vajdasági Magyar Pedagógusok elnöke Lukács Gabriella, alelnöke Korenchy László. Nagy Margit 25 évi elnöki tisztség után korára hivatkozva nem vállalta ezt a felelősségteljes feladatot. Tiszteletbeli elnökké választották. A jelenlevők megtárgyalták az oktatás jelenlegi helyzetét, amelyet hamarosan közzéteszünk a sajtóban (amennyiben a sajtó megjelenteti).
A közgyűlés előtt Kovács Jolánka író és tankönyvíró bemutatta az általa írt hatodikos Anyanyelvápolás tankönyvet.

 

 

Lukács Gabriella a VMPE új elnöke      

Korenchy Lászlo a VMPE új alelnöke 

Nagy Margit a VMPE tiszteletbeli elnöke.

Dulka Andor a közgyűlés vezetője

Kovács Jolánka- Anyanyelvápolás (Tankönyvbemutató) beszámoló

Anyanyelvápolás (Tankönyvbemutató)

2018.12.01.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által december 1-én szervezett pedagógus-továbbképzés keretében bemutatásra került Kovács Jolánka Anyanyelvápolás című tankönyve, mely az általános iskolák hatodik osztályos diákjainak íródott.

A bemutató kezdetén a szerzőhölgy ismertette a tankönyv elkészítésének folyamatát, a munka közben felmerülő szakmai nehézségeket, kihívásokat. Figyelembe kellett vennie, hogy leginkább vegyes csoportokkal dolgoznak az anyanyelvápolók, így a feladatok összeállításakor a példáknak különböző nehézségi szinteknek kell megfelelniük. A tanterv előírásait is követnie kellett, ugyanis az abban szereplő témaköröknek szerepelniük kellett a könyvben is.

Maga a tankönyv hét fejezetből áll: Irodalom- mesét, regényrészletet, és az ehhez tarozó feladatokat foglalja magába; Nemzeti kultúránk- itt a népszokásokat és a hagyományokat ismerteti; Kommunikáció és beszédművelés- illusztrációkon és játékos feladatokon keresztül mutatja be a témakört; Nyelvi hagyományok és találós kérdések; Általános nyelvismeret- a nyelv rétegződéseit foglalja magába; Nyelvtanozzunk!- itt inkább induktív módszert alkalmaz; Helyesírás fejezet.

A tankönyv egy átfogó, a magyar nyelv minden szegmensébe betekintést engedő összeállítás, amelyet bizonyára könnyedén felhasználhatnak az anyanyelvápolással foglalkozó tanárok. A remek illusztrációk pedig bizonyára elnyerik a diákok tetszését.

 

 

 

 

Búvárkodás és veszélyei a keringési rendszerre

[pdf-embedder url=”http://www.vmpe.org.rs/wp-content/uploads/2018/12/Plakat-Buvarkodas.pdf” title=”Plakat – Buvarkodas”]