Megkezdődött az XVIII. Apáczai Nyári Akadémia

TÖRTÉNELEM ÉS MAGYARSÁG

A hétfőtől péntekig tartó szakmai konferencia első munkanapjának nyitányában elsőként a továbbképzés főszervezője Dulka Andor tanár úr mondott köszöntőt. Egyúttal percnyi néma főhajtásra szólítva fel az egybegyűlteket az elhunyt felvidéki Paulisz Boldizsár, az anyaországi dr. Tőkéczki László tanár úr, illetve Kányádi Sándor emléke előtt tisztelegve. Őt követően nt. Orosz Attila bácskai református esperes tartott áhítatot, Jakab apostol levelének harmadik fejezete, 1–12. soraira építkezve. Bartuc Éva, az adai Műszaki Iskola negyedikes tanulója a Ha én rózsa volnék… kezdetű ikonikus dalt tolmácsolta. Végül Nagy Margit, a VMPE elnök asszonyának gondolatot és szunnyadó öntudatot egyaránt ébresztő köszöntője következett. Korokat és helyzeteket állítva egymással megméredzkedő párhuzamba.

Az első nap folyamán elhangzó előadások (és tolmácsolói):

Mátyás király és kora (dr. J. Újváry ZsuzsannaPázmány Péter Katolikus Egyetem BTK, Budapest)

Az erdélyi fejedelmi tanács működése Teleki Mihály korában (Miski Péter doktorandusz, Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK, Budapest)

Magyarország az I. világháborúban (Balogh Gábor, Első Világháborús Centenárium Emlékbizottság, Budapest)

A politikai iszlám (Incze Nikoletta, Politikai Iszlám Tanulmányok Központja, Budapest)

Madarak voltunk, földre szálltunk… — Vajdasági népi gyermekmondókáink történeti, néprajzi és anyanyelv pedagógiai szemmel (Pomozi Péter, Eötvös Lóránt Tudomány Egyetem, Budapest)

A július 13-ig tartó továbbképzés első munkanapja vitafórummal egybekötött esttel zárult.

Forrás: http://hetnap.rs/cikk/Tortenelem-es-magyarsag-26914.html

TERMÉSZETTUDOMÁNYI SZEKCIÓ

A Természettudományi szekció első napján emlékéremmel tüntették ki a GENIUS tehetséggondozó mozgalommal együttműködő legszorgalmasabb pedagógusokat.  Genius Arany Mentor életműdíjban részesült: Szórád Endre és Vass Ferenc. Genius Arany Mentor díjban részesült: Balázs Piri Diana, Esztelecki Péter, Kőrösi Gábor, Mengyán Pletikosić Ildikó, Velisek Klára, Kormányos Róbert, Kőrösi Sóti Beáta, Vujičić Sava és Raffai Valéria.

Előadást tartott Dr. Róka András, Muhi Béla, Dr. Kováts-Németh Mária, Foltán László és dr. Szijártó István.

Fotó: Martinek Imre és Lukács Attila

Mátyás király Csonoplyán

    Szórakoztató szóra késztető anyanyelvi tábor

2018. június 25-29. között a Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület jóvoltából Csonoplya adott helyet az anyanyelvi tábornak. Az egész heti program a Mátyás király emlékév szellemében zajlott. A táborban nyolc nyugat-bácskai településről 56 gyermek vett részt: Őrszállásról, Bácsgyulafalváról, Zomborból, Szilágyiból, Bácskertesről, Nemesmilíticsről, Csonoplyáról és három Budapestről érkező kisdiák is csatlakozott a táborhoz. A vendéggyerekek helyi és nemesmilíticsi családoknál voltak elhelyezve, gazdag program várt rájuk.

Hétfőn megismerkedtek a falu múltjával, jelenével, a templommal, és a két kápolnával, melyeket fel is kerestek. Itt segítségünkre volt Horváth Endre helyi plébános.

Kedden délelőtt Ódri Teréz biológus adott ízelítőt a gyerekeknek mindarról, hogyan kell a gyümölcsfákat óvni, védeni és nemesíteni. Amíg az egyik csoport a környezetismerettel, addig a másik a Mátyás mesékről tanultakkal foglalkozott Szítás Mária vezetésével. Délután pedig Rajcsányi Jolán és Nagy Szilvia kézművességgel szórakoztatta a gyerekeket. Megismerték a papírfonás technikáját, ünnepi képeslapokat készítettek kollázspapírból. Azonban a nap fénypontja a megtisztulás jelképeként ismert Szent Iván napi tűzugrálás volt, Bosnyák Annamária irányításával.

Szerdán a csoport bezdáni kirándulásra indult, ellátogattunk a helyi katolikus templomba, ahol Zélíty atya ismertette a tudnivalókat. Majd kisétáltunk a Duna partra, megtekintettük a zsilipet, annak jellegzetességeivel Kapitány Károly tanár úrnak köszönve ismerkedtek meg a gyerekek. Majd ellátogattunk a batinai csata emlékére felépített múzeumba is. Sajnos az időjárási körülmények miatt a mini állatkertbe nem tudtunk ellátogatni, így haza kellett utazni. De továbbra sem ültünk ölbe tett kézzel, mert Szabó Gábor tanár jóvoltából a táborlakóknak ökológiai és leleményességi játékokban volt részük.

A következő napon filmet néztünk, a gyerekek árgus szemekkel figyelték és izgulták végig a kis Vuk sorsát.Ezt követte a csonoplyai tájház megtekintése, ahol a Rajcsanyi család ismertette a gyerekekkel a régi paraszti családok életét és munkáját. Különböző háztáji eszközökkel kerültek kézközelbe. Az újabb irodalmi foglalkozást  Lennert Moger Tímea és Szitás Mária vezette. Megismertették a versírás szabályait és a táborozókkal közösen verset írtak. Az agyat megdolgoztató irodalmi óra után Szitás Tamás és Emma sportjátékokkal szórakoztatták a gyerekeket. A napot a  Litvai Karolina vezette  táncház zárta.

Végül elérkezett az utolsó tábornap is, amikor a gyerekeknek be kellett mutatniuk mindazt, amit a hét folyamán megismertek és feladatul kaptak. Ugyanis csoportokban dolgoztak és egy-egy beszámolót kellett készíteniük Mátyás király életéről, munkásságáról,  de ki kellett tölteniük egy tesztlapot is. A gyerekek kreativitása jutott kifejezésre a kosztümös felvonulásban. Csapatonként kellett egy lánynak és egy fiúnak beöltözni reneszánsz kori ruházatba és végig vonulni a kifutón. Reneszánsz zenére táncot is mutattak be.  Ezt követte Mátyás király kedvenc ételének ismertetése. Volt csapat, amely el is készítette az ízletes túros tortát. Zárásképpen pedig minden csoport egy-egy Mátyás királyról szóló népmesét dramatizált, saját feldolgozásban. A díszletet, a jelmezt, a szereposztást a gyerekek önállóan végezték el, és igen hangulatos előadások sikeredtek. Búcsúzásként mindenki a táncházban tanult lépésekkel ment fel a színpadra. Mondhatjuk hogy igen sikeres, élményekben gazdag tábort zártunk magunk mögött, ezt igazolták a búcsúkönnyek is. Hiszen megannyi új barátra talált mindenki. De a könnyek mellett ott volt a  remény, hogy talán sikerül jövőre is újra együtt eltölteni egy gondtalan, szép hetet. A tábor szervezője és irányítója Krizsán Valéria és  Szabó Márta tanítónő volt.

Krizsán Valéria