XLVII. TIT Kalmár László Matematikaverseny

Beszámoló a 2017/2018-as tanév vajdasági regionális fordulójáról

2018. március 24.

A magyarországi Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében március 24-én került megrendezésre a Kalmár László Matematikaverseny vajdasági regionális elődöntője. A helyi versenyt az anyaországi megyei fordulókkal párhuzamosan bonyolították le, és a legjobbak továbbjutottak az immár 47. alkalommal megrendezett budapesti döntőre.

A vajdasági diákok harmadik éve vehetnek részt a versenyen. A szervezők az újvidéki Apáczai Diákotthon fiúkollégiumába hívták a diákokat, kísérőtanárokat és szülőket. 23 gyerek nevezett be Kúláról, Nagybecskerekről, Muzsláról és Temerinből.

Nagy Margit, a VMPE elnökének rövid köszöntője után Nagy Nikoletta, a vajdasági verseny koordinátora tájékoztatta a résztvevőket a verseny szabályairól és menetéről. A 3-4. osztályosoknak egy óra, az 5-8. osztályosoknak kilencven perc volt előrelátva a megfelelő feladatsor megoldására. Évfolyamonként 5 feladatot kaptak a gyerekek. A megoldásokat helyben átnézték a kísérő matektanárok, de a végleges eredményre várni kell addig, amíg a főszervező TIT munkatársai is pontozták a kidolgozott feladatlapokat.

A nehéznek bizonyuló példák átgondolása és kidolgozása után a gyerekek uzsonnáztak, hógolyzótak a kertben, vagy rövidfilmet néztek a diákotthon előadójában. A búcsú előtt minden résztvevő emléklapot kapott.

A legsikeresebb diákok meghívást kapnak az országos döntőre, amelyet május 25-26-án rendeznek meg Budapesten.

Digitális Átállás

Nemcsak tanítani, hanem fegyelmezni is lehet digitálisan

 

2018. március 20., Magyar Szó

A modern digitális oktatási alkalmazásokról tartottak tegnap bemutatót és konferenciát az Óbecsei Gimnáziumban. A rendezvényre az iskola és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében került sor.

A konferencia kezdetén Miodrag Basarić, az Óbecsei Gimnázium igazgatója elmondta: Szerbiában még gyerekcipőben jár a digitális oktatás, de a gimnázium igyekszik lépést tartani a technológiai fejlődéssel: digitális táblákat használnak, e-naplót vezetnek, optikai internet van az épületben és a diákok tabletekkel tanulnak. Arról, hogy milyen további lehetőségeket nyújt a digitalizáció az oktatásban, a sikeres magyarországi Digitális Mintaiskola Program kivitelezői közé tartozó budapesti Promethean és RacioNet vállalatok munkatársai beszéltek, akik már több ilyen rendszert is kiépítettek.

Egy Magyarországon készült becslés szerint az iskolákban nap mint nap 40 milliárd forint értékű okostelefont és egyéb eszközt kapcsoltatnak ki a tanárok a diákokkal – ez pontosan annyi pénz, amennyit az elkövetkező négy évben az iskolák eszközfejlesztésére fognak fordítani az országban. A digitális Iskola pilot program 2017-ben indult el a digitális pedagógiai fejlesztések első lépéseként, és kezdetét vette egy olyan digitális mintaiskola projekt is, amelynek keretében –jelenleg 10-12 köznevelési intézmény bevonásával – megtörténik a későbbi digitális fejlesztések technológiai, személyi és pedagógiai feltételeinek a tervezése, kialakítása és finomhangolása.

A gimnáziumban bemutatott gyakorlati ismertetőkön a vajdasági pedagógusok első kézből szerezhettek tapasztalatokat arról, miként lehet egy informatikai rendszert a fegyelmezés kisegítő eszközeként alkalmazni, illetve hogyan néz ki egy Classflow rendszerrel megtartott történelemóra. Kormos Zoltán, a budapesti Piarista Gimnázium tanára tavaly óta tart digitális tanórákat, tapasztalata szerint az online világban élő diákoknak ez a fajta oktatás életközelibbnek bizonyult, és az ismeretátadás terepe, valamint az interakció is sokkal intenzívebb, mint a hagyományos módszerrel. A Classflow a teljes oktatási munkafolyamatot felöleli a tanmenet, az interaktív tanóra elkészítésével kezdve, az előadáson keresztül, a házi feladat kiosztásáig és az ellenőrzők osztályozásáig. Személyre szabott oktatást tesz lehetővé, bevonja a diákokat a feladatok elvégzésébe, az órákon azonnali visszajelzést ad az egyes diákok munkájáról és a tanagyag követéséről. Az interneten keresztül bárhonnan elérhető, böngészhető és előadható az előkészített tananyag bármilyen gyártású interaktív kijelző segítségével. A diákok tetszés szerint csatlakozhatnak az órához tableten vagy számítógépen és a leckét akár otthonról is visszanézhetik. A Classflow világszerte 150 országban van jelen, 125 ezer iskola vezette be és 4,5 millió tanár használja sikeresen.

Fehér Rózsa

Fotó: Stanyó Gábor

Különböző képességek fejlődésének menete, illetve fejlesztése

2018. március 17.

Március 17-én a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által megrendezésre került az idei harmadik pedagógus továbbképzés. Az eddigiekhez híven elsőként most is mgr. Viola Lujza foglalkozott az anyanyelv-ápolókkal. Ezt követően dr. Duró Zsuzsanna tartott előadást Különböző képességek fejlődésének menete, illetve fejlesztése címmel.

Előadása során nagy figyelmet fektetett arra, hogyan ismerjék fel a pedagógusok a gyermekben rejlő készségeket és hogyan tudják azokat képességekké fejleszteni. Kihangsúlyozta, hogy nem csak a gyermek erősségeire kell koncentrálni, hanem a gyengeségeire is. A pedagógusnak fel kell ismernie ezeket, és tennie kell azért, hogy legalább egy átlagos szintre fejlődjön a gyermek.

Továbbá szó esett arról is, hogy mi minden befolyásolhatja egy gyermek fejlődését. A család, mint elsődleges szocializációs tér van a legnagyobb hatással a gyermek személyiségére, valamint az iskolához és tanuláshoz való hozzáállására. A szülők így nagyban előre tudják mozdítani, de akár hátráltathatják is a gyermek teljesítményét. A pedagógus kötelessége megtalálni annak módját, hogy a hátráltató tényezők ellenére is felkeltse a gyermek érdeklődését az iskola iránt és, hogy ez által az ő készségei képességé fejlődjenek. Emellett a pedagógus feladata az is, hogy a diákoknál felismerje melyik tanulási móddal sajátítják el a legkönnyebben a tananyagot és biztosítania kell e módok alkalmazását az oktatás során.

Az előadó kiemelte a gyermekek differenciálásának fontosságát is, vagyis meg kell ismerni a gyermekek személyiségét. A személyiségjegyek több típusba sorolhatók: kreatív, jó képességű, tanulási nehézségekkel küzdő-e, valamely alapképesség színvonala alacsonyabb vagy magasabb az átlagnál stb. A diák típuskategóriájának megállapítása után a pedagógus fel tudja mérni, hogy milyen feladatot adjon fel a számára, és meg tudja határozni, hogy a feladatot milyen módszerekkel kell elvégezni az adott anyag lehető legjobb és leggyorsabb elsajátításának érdekében.

Az előadás végén a résztvevők a differenciálásra felhasználható eszközökből és módszerekből készített táblázatot kaptak, amellyel a gyakorlatban is könnyen alkalmazhatják majd az előadáson hallottakat. Duró Zsuzsanna ezen kívül további, tanulási szokásokat meghatározó tesztlapokat is szétosztott. Ezekkel a diák és a pedagógus is könnyebben megismerheti a csoportját és így eredményesebbé, könnyebbé válhat egy-egy óra anyagának elsajátítása illetve átadása.

Juhász Judit

Fotó: Kraszulyák Zalán